A globális gazdasági és pénzügyi válság óta az EU-ban alacsony a beruházások mértéke. Európai szinten közös és összehangolt erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a csökkenő tendencia megforduljon. Az Európai Bizottság azért indította el az Európai Beruházási Terv elnevezésű programját, hogy megfordítsa a kedvezőtlen trendet, és Európát a gazdasági fellendülés útjára állítsa – hangzott el azon a fórumon, melyet kedden tartottak a megyeházán.

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta: a Heves Megyei Önkormányzat – a Europe Direct Tájékoztató Központtal közösen – azért rendez egy három állomásos rendezvénysorozatot, hogy megismerjük a lehetőségeinket, melyeket az Európai Unió biztosít. Hozzátette: az Európai Beruházási Terv az Európai Unió egészére kiterjedő, a beruházások bővítését és a hosszú távú gazdasági növekedés ösztönzését célzó kezdeményezés. Hangsúlyozta: fontos, hogy az Európai Strukturális és Befektetési Alapok, valamint az Európai Stratégiai Beruházási Alap forrásaira úgy tekintsünk, hogy azok kiegészítik egymást és nem versenyezniük kell egymással. Szabó Róbert szólt arról is, hogy a kollégáival közösen folytatott munka során arra törekednek, hogy megismerjenek minden olyan jó gyakorlatot, melyekből a Heves megyei vállalkozók, megyei települések profitálhatnak.

A rendezvényen – Szabó Róbert meghívásának eleget téve – részt vett Dr. Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője, aki előadásában hangsúlyozta: közös, európai szinten összehangolt intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megfordítsuk a kedvezőtlen trendet, és Európát a gazdasági fellendülés útjára állítsuk, ami a Juncker-Bizottság legfontosabb prioritása. Szólt arról is, hogy 2007-hez képest a beruházások volumene hozzávetőleg 15%-kal csökkent az EU-ban, mindez rövid távon lassítja a gazdasági felépülést, hosszabb távon pedig visszafogja a növekedést és rontja a gazdaság versenyképességét. Hozzátette: az Európai Beruházási Terv célja, hogy elhárítsa a beruházások útjában álló akadályokat az egységes piac elmélyítése révén, növelje a beruházási projektek ismertségét és technikai segítséget biztosítson azok megvalósításához, valamint hogy javítsa az új és a már létező pénzügyi források felhasználását. Szólt arról is, hogy a mintegy 315 milliárd EUR összegű köz- és magánpénz mozgósítását célzó Európai Beruházási Terv már a működése első évében 127 milliárd EUR értékű beruházást ért el.  Az ifjabb tagállamokban főként a KKV hitelek és a tanácsadó platform népszerű.

Kovács Viktor Zoltán, a K&H Bank KKV szegmens marketing főosztályvezetője elmondta: 2016 márciusában az Európai Beruházási Alap (EBA) és a K&H együttműködést kötött a hazai kkv-k hitelfelvételének nagyfokú ösztönzése érdekében. A megállapodás értelmében a K&H-nál elérhető a „vállalkozások versenyképességéért és a kis- és középvállalkozásokért” uniós garanciaprogram. Egy év alatt 1800 ügyletet bonyolítottak le, ebből 161-et Észak-Magyarországon.

Domján Róbert, a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Területrendezési Osztály vezetője előadásában a TOP pályázati lehetőségeiről szólt a munkahelyteremtés tükrében. Beszámolt Heves Megye Integrált Programja (2014-2020) forrásmegoszlásáról és elvárt eredményeiről,  a 2017-ben várható pályázati kiírásokról. Elmondta továbbá, hogy a megyei, munkanélküliségi adatokat tekintve kedvezőek a folyamatok, hiszen a nyilvántartott álláskeresők száma 11.720 fő (2016), ami 18%-os csökkenést jelent 2015-höz képest. Szólt a Heves Megyei Foglalkoztatási Paktumról is. A projekt célja egy olyan megyei szintű foglalkoztatási együttműködés létrehozása, melynek segítségével – a munkaerő-piaci igényeket figyelembe véve –, Heves megye foglalkoztatási helyzete ténylegesen javulhat.

A fórum végén a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy kérdéseket intézzenek az előadók felé.

A fórumsorozatot még két helyszínen rendezik meg. Március 24-én 10 órától Gyöngyösön, a Bori Mami Étteremben, április 6-án pedig – szintén 10 órától – Hevesen, a Polgármesteri Hivatalban.

 

2017. március 23.

Forrás: www.hevesmegye.hu

Fotó: Nemes Róbert