Több mint 30 milliárd forintból épülő búzakeményítő-gyár alapkövét tették le ma Visontán, a Mátrai Erőmű területén. A 33 ezer négyzetméteren létrejövő üzem mintegy 250 ezer tonna búzát dolgoz fel évente, az előállított termékek 70%-át exportra szánják.

A beruházás az embereket, a családokat és a helyi közösséget erősíti, közvetlenül 250, közvetetten pedig további mintegy 500 munkahelyet teremt – mondta az ünnepségen Horváth László, a térség országgyűlési képviselője. A korszerű, modern technológiát alkalmazó gyár olyan magas hozzáadott értékű terméket állít elő itt, a Mátraalján, amelyre biztos piaci kereslet van, a biztos piac pedig biztos megélhetést jelent. A termékre számít az élelmiszeripar, a vegyipar és a gyógyszeripar és a papírgyártás is. A képviselő kiemelte: nagyon fontos, hogy magyar tőke érkezik ide, és örömét fejezte ki, hogy a magyar befektető ezt a térséget választotta.

A beruházó Visonta Projekt Kft. tulajdonosa, Mészáros Lőrinc hangsúlyozta: a kivitelezés előkészítése jól halad, a Mátrai Erőmű gőzt és tranzit nélküli elektromos áramot biztosít majd a feldolgozáshoz, egyúttal újabb bevételt teremt az erőmű számára. A projektet a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította, a befektető 25 millió eurós önereje mellett 20 millió euróval támogatta, a fennmaradó részt banki hitelből fedezi a vállalkozó. Az alapanyagot elsősorban Heves és Szolnok megyei búzatermesztőktől fogják megvásárolni. A gyártás során gyakorlatilag nem keletkezik hulladék, a búzából a keményítő mellett alkohol és takarmány is készül. A beruházó már most a bővítést fontolgatja, ami további 50-100 munkahelyet jelent majd a térségnek. Mészáros Lőrinc jó együttműködésre számít az erőmű területén működő cégekkel és a környékbeli településekkel, Visontára pedig sok adót szeretnének fizetni. A gyár a tervek szerint 2018 májusára épül fel.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter köszöntőjében kiemelte: a beruházás az egész magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképesebbé tételét is szolgálja. Heves megyében nagy szükség van az új munkahelyekre. A most megvalósuló magas hozzáadott értéket előállító beruházás olyan új piaci lehetőségeket tár fel, amely hozzájárul a magyar gazdaság bővüléséhez. Kedvező ez a beruházás az ipari felhasználók és a mezőgazdasági termelők számára is, mert hosszú távú és stabil beszállítási lehetőséget jelent. Fontos, hogy a gyárban felhasználandó anyagoknak csak harmada származik majd külföldről. A beruházás segít a vidéki munkahelyek megtartásában és erősíti a gépipart, a vegyipart, a csomagolóipart, a szállítmányozást, de közvetetten a turizmust és a kereskedelmet is, valamint illeszkedik a kormányzati célokhoz is – mondta a miniszter.

Szerző: KékesOnline, Burián Orsolya