Az elmúlt napok zivataros időjárása után tömegesen érkeztek a bejelentések a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére elárasztott utcákról, udvarokról, pincékről. Zömében a pincékben összegyűlt vizet kellet eltávolítani, illetve az elázott és veszélyessé vált falak, épületrészek bontásában is segítettek a tűzoltók. 

A felhőszakadás 7 települést érintett: Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Atkár, Vámosgyörk, Halmajugra, Karácsond és Nagyfüged, és rengeteg munkát adott a tűzoltóknak. A hivatásos tűzoltó egységek eddig összesen  44, az önkéntes tűzoltók pedig csak a szombati napon 33 helyszínen avatkoztak be. Zömében a pincékben összegyűlt vizet kellet eltávolítani, illetve az elázott és veszélyessé vált falak, épületrészek bontásában is segítettek a tűzoltók. A víz a lakóépületeken túl a gyöngyösi uszoda gépházába, két ipari létesítménybe és egy iskola algasorába is betört és jelentős anyagi károkat okozott.

A vízeltávolítást szombaton délután és egész éjszaka a gyöngyösi és a hatvani, vasárnap pedig a gyöngyösi hivatásos tűzoltók folyamatosan végezték, illetve végzik jelenleg is. A települések önkéntes tűzoltó egyesületei pedig mindkét napon aktívan részt vettek a károk felszámolásában.

Jelenleg 4 településen van érvényben másodfokú belvízvédelmi készenlét, ezek a települések Karácsond, Gyöngyöshalász, Atkár és Vámosgyörk.

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: idokep.hu