Zavartalan az agrár-vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatos kérelemkezelés és kifizetés – adta hírül a Heves Megyei Kormányhivatal. Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a területalapú támogatások kifizetése a június 30-i határidőre, a főbb jogcímeket illetően pedig két héttel hamarabb teljesült. Heves megyében 6 ezer jogosult ügyfél 13, 6 milliárd forintnyi területalapú támogatásban részesült.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2016. december 31-ével megszűnt, mint kifizető ügynökség általános jogutódja a Magyar Államkincstár, megyei kirendeltségei pedig a megyei kormányhivatalok részeként működnek tovább. Az agrár-vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatos kérelemkezelési és kifizetési feladatok ellátása 2017. január 1-től zavartalan – mondta dr. Pajtók Gábor a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a 2016. évi egységes kérelem (36 jogcímen lehetett kérelmet benyújtani) minden jogcímének vonatkozásában az ügyintézés és a kifizetés a hazai és az uniós előírásoknak megfelelően határidőben megtörtént (számos esetben, így a két legnagyobb területalapú jogcím -SAPS és zöldítés- esetében két héttel a jogszabályban előírt végső határidő előtt).

A Magyar Államkincstár és a kormányhivatalok jellemzően jelentős túlmunkával mindent megtettek a kérelmek ügyintézésének lezárása, a határidő betartása érdekében. A kifizetések az egységes kérelem tekintetében a főbb területalapú jogcímeket illetően június közepére teljesültek, ez megközelítőleg 99%-os kifizetési arányt jelent.

Heves megyében 6 ezer jogosult ügyfél 13, 6 milliárd forintnyi területalapú támogatásban részesült.

Azok a kérelmek, amelyek még nem kerültek lezárásra, jellemzően birtokvitával, hagyatéki eljárással, bírósági eljárással vagy egyéb, az ellenőrzések által még tisztázandó kérdéssel érintettek.

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal

Fotó: Gál Gábor