Ma a világon az egyik leggyakrabban előforduló szorongásos megbetegedés az arachnofóbia, melyet magyarul pókiszonynak nevezünk.

Hosszú időn keresztül a káros és hasznos állat fogalom beivódott az emberekbe. Hermann Ottó valaha úgy fogalmazott, hogy a vízpartokat a pókok teszik az ember számára elviselhetővé – magyarázta az M1 – Kék bolygó című műsorában Szinetár Csaba zoológus, aki 35 éve kutatja a pókokat, és ma még érdekesebbnek találja őket, mint amikor ismerkedni kezdett velük.

Szavai szerint a pókok sok olyan tulajdonsággal vannak felruházva, amelyek egészen különlegesek. Egy nagyméretű trópusi pókon talán látványosabbak azok a tulajdonságok, amelyeknek ugyanúgy birtokában vannak ezek a kisebb testű fajok is. Kifejtette, nem egy pókra jellemző, hogy a nőstény valami egészen egyedülálló módon, utódainak első tápláléka. A jelenséget matrifágiának hívják idegen szóval.

A Kárpát-medence pókjainak tudományos igényű kutatása már az 1800-as évek utolsó évtizedeiben
elkezdődött hazánkban.

Tehát nem kell a messzi trópusokig utazni, hogy izgalmas pókfajokkal találkozhassunk, éppen elég csak egy kicsit kimozdulni a természetbe. Természetesen egy zoológus, hiába pókász, nemcsak pókokat fedez fel a természetben egy-egy barangolás során.

Elmondása szerint a szép a természetben az, hogy kétszer ugyanúgy, olyan szituációban egy állatot sem lehet megtalálni és soha nem tudják, hogy hálójukkal éppen mit fognak. Néha üres a zsák, de az is egy válasz. Az ember sokszor kérdezi a természetet és nem mindig kap megfelelő választ. Ez általában a kérdésfeltevéstől függ, hogyha okos kérdést teszünk fel, arra előbb-utóbb kapunk választ, és van miért faggatnunk – tette hozzá Szinetár Csaba.

Forrás: orientpress.hu
Fotó: pixabay