Koronaválság – Őfelsége I. József vitába száll Pati Gyuszival. Nem aprózzák el a cigánykirályi címért vetélkedők az egymás közötti viaskodást, van, aki levédte a cím megnevezését is. Immár Győrbe is eljutott a gyöngyösi cigánykirály-avatóról szóló, országos hírré érett képes beszámolónk híre, s az ottani másik “hivatalos” cigánykirály köré szerveződött egyesület és a “Romano Kraj licence titkárság” jelezte is szerkesztőségünknek, hogy le van védve a “Romano Kraj” vagyis cigánykirály kifejezés – bár tudósításainkban az említett Romano Kraj kifejezés egyáltalán nem hangzott el.

Egy biztos: tehát vita van a két, lényegében egyszerre megválasztott cigánykirály között, “Őfelsége”, a védjegytulajdonos a győri Horváth József – nem összetévesztendő a nemrég Apcon járt roma rákkutatóval – és a gyöngyösi “hivatalos vajda” egyelőre egyaránt a fővezérnek tekinti magát a magyarországi cigányság körében.

I. József és hercege, Ravasz József

Mindenesetre ezúton szeretnénk tájékoztatni olvasóinkat a “másik” cigánykirály megválasztásáról is a parameter.sk cikke alapján, érdekesség, hogy mindkét vitás fél július kilencedikén koronáztatta meg magát.

“A győri Horváth Józsefet választották Magyarország cigány királyának a Romano Kraj szervezet által rendezett királyválasztáson július 9-én Győrben. A vasárnapi királyválasztást a dunaszerdahelyi Ravasz József romológus szervezte, aki maga is fontos tisztséget, hercegi rangot kapott. A királyi udvarban ő lesz őfelsége I. József főtanácsadója”, írja a site.

Három királyok

És még nincs vége a Kanalas-vonalnak királyügyben később a szintén gyöngyösi Kanalas Flórián – Kanalas Sándor rokona – is szóba kerül, merthogy a cikk szerint alul maradt a választáson.

“A három királyjelöltre egyébként húsz szavazásra jogosult személy adhatta le voksát. Kanalas Flórián egy, Lakatos Sándor három, míg Horváth József tizenhat szavazatot zsebelt be, így az augusztusi, budapesti koronázási ünnepségen az ő fejére kerülhet a korona.”

Egy neve elhallgatását kérő gyöngyösi roma személyiség a hírt úgy kommentálta érdeklődésünkre: ez csak az oláh cigányok belső ügye, akik címek megszerzésében vetélkednek manapság, s a magyar cigányok e vetélkedésre csak legyintenek.

Mi addig is érdeklődve várjuk, mi történik augusztusban Budapesten.

Forrás: hatvanonline.hu