Gyöngyösi nevelésű kézilabdázóként, 2015 nyarán a Balatonfüredi KSE együttesétől igazolt a svájci bajnok Kadetten Schaffhausen együtteséhez Keresztes Péter. A 21 esztendős, posztját illetően irányító játékos tavaly nyáron hazatért a mátraaljai klubhoz, ahol a 2016/17-es idényben hat-hat NB I-es (6 gól) és NB II-es (42 gól) mérkőzésen jutott szóhoz.

– Nevelőegyesületéhez visszatérve eddig kevés sikerélményben lehetett része. Mennyire elégedett a tavalyi idényével?

– Csalódott vagyok, hiszen több játéklehetőségben bíztam – válaszolt Keresztes Péter. – Előzőleg a Schaffhausen második számú együttesében szerepeltem, ahol úgy érzem, jól ment a játék. Reméltem, hogy hazatérve képes leszek gyökeret verni a Gyöngyös első csapatában. Sajnos sok lehetőségem nem adódott a bizonyításra, jobbára az NB II-ben vagy Ligakupa-mérkőzéseken számított rám az akkori vezetőedző, azért, hogy játékban maradjak. Kettős igazolással az NB I/B-s PLER gárdáját is igyekeztem erősíteni, amellyel bronzérmesként zártunk a Nyugati csoportban.

– A folytatásban Konkoly Csaba szakmai útmutatásai alapján készül a B. Braun Gyöngyös. Mit gondol, az új vezetőedző milyen szerepet szán önnek?

– Bizakodó vagyok, remélem, hogy a jövőben több időt tölthetek a pályán. Csaba kiváló szakember, aki Németországban is letette a névjegyét. A svájci stílus egyébként hasonló az új tréner által megismert némethez, talán ebben én is kamatoztathatom a megszerzett tapasztalatokat. Persze a csapat sikere az elsődleges, ha tíz percet kapok, akkor annyi idő alatt kell a gárda hasznára válni.

– Milyen tanulságokkal szolgált a Svájcban eltöltött időszak?

– Dolgozhatsz bármennyire is keményen az edzéseken, a lényeg az, amit a mérkőzésen mutatsz. Fontos, hogy ne görcsöljön az ember, felszabadultan játszva, élvezni kell minden percet, amit a pályán töltünk. Sajnos én olykor túlzottan is rágörcsöltem a feladatra, nagyon szerettem volna bizonyítani, de akkor csak az automatizmusok jöttek, ami nem visz előre.

– Mit gondol, milyen együttes lehet idén a Gyöngyös?

– A korábbihoz képest új stílust igyekszik meghonosítani az új vezetőedző, amiből már a Cegléd elleni első edzőmeccsen is kaptunk némi ízelítőt. Ha megfelelően sikerül elsajátítani Konkoly Csaba filozófiáját, a játékoskeret alapján a bajnokság egyik meglepetéscsapata is lehet a Gyöngyös. Ha a középmezőny elején végzünk, elégedettek lehetünk, hiszen az elmúlt évhez képest nagyot lépünk előre.

– A későbbiekben esetleg visszatérne külföldre?

– Egyelőre itthon képzelem el a közeljövőt, a kézilabda mellett egyetemi tanulmányaimat is végzem. A gyöngyösiekhez 2019-ig köt szerződés, amit szeretnék kitölteni. Két év múlva meglátjuk, hogy mi az, ami a fejlődésemet segítheti.

– Akad olyan játékos, akinek szívesen bújna a bőrébe? Esetleg kedvenc csapata?

– Ljubomir Vranjes munkája miatt csodáltam a tavalyi Flensburg játékát. A kézilabdázók közül a svájci Andy Schmid, akit a leginkább nagyra tartok, hatalmas játékintelligenciával rendelkezi, kiváló játékos.

– A saját pályafutását illetően évek múltán mivel lenne elégedett?

– Erre nagyon nehéz válaszolni. A lehető legtöbbet szeretném kihozni magamból. A képességeimhez mérten igyekszem a maximumot nyújtani.

Edzőmeccs a Cegléddel

A B. Braun Gyöngyös NB I-es férficsapata a szintén élvonalbeli Ceglédi KKSE együttesével játszotta első nyári felkészülési mérkőzését. A mátraaljaiak tízgólos (32–22) győzelmet arattak, a találkozón Keresztes egy gólt szerzett.

Szerző: KékesOnline, S. K.

Fotó: Czímer Tamás