A nemrégiben megnyílt szajlai tájházról a település polgármesterével, a ház létrehozójával, Vincze Imréné Ibolyával beszélgettünk.

– Mi a szajlai tájház üzenete, létrehozásának alapgondolata?

– Az őseink életének megismerése nélkül nem lehet teljes a jövőnk sem. Gyermekeinknek, unokáinknak tudni kell, hogyan éltek néhány generációval ezelőtt. Az itt kiállított tárgyak fontos tanulságokat hordoznak magukban: eleink küzdelmes, de egyszerűségében is tiszta életvitelét mutatják meg nekünk. Nem szabad, hogy feledésbe merüljenek azok az alapok, melyeknek Szajla is a létét köszönheti. A kézzel készült eszközök számunkra felbecsülhetetlen értéket hordoznak, s egyben elődeink munkájának megbecsülését is jelentik.

– Honnan származnak az itt bemutatott bútorok, eszközök?

– 2013 óta gyűjtögettem. A falu közössége is kivette belőle a részét, melyet ezúton is köszönök nekik. Szétnéztek, kutattak a település pincéiben, padlásain. Büszke vagyok lakosainkra, hogy lelkesen részt vettek a munkában. Bízom benne, hogy a jövőben is érkeznek felajánlások a lakosság részéről, és gyarapodhat gyűjteményünk.

– Miket láthatunk odabent?

– Az első szobában a nagymamám korabeli jellegzetes bútorok kaptak helyet, a középső helyiségben konyhai és tisztálkodási eszközök, a hátsó részben pedig az édesanyám generációjának használati tárgyai, főként bútorok. Természetesen rengeteg fénykép és is helyet kapott nálunk, az udvaron pedig kerti eszközöket helyeztünk el.

– Mit lehet tudni az épületről?

– Önkormányzatunk 2013-ban vásárolta meg az épületet, amely több funkciót szolgál. A kis különálló épületben kapott helyet a helyi polgárőr egyesület és a térfigyelő kamerarendszer központja, hátul pedig raktárat alakítottunk ki a mezőgazdasági munkálatok eszközeinek. Ezt az épületrészt pályázati támogatással sikerült eredeti jellegének megfelelően felújítani. A tájház minden héten csütörtökön áll nyitva a helyi lakosok és a hozzánk látogatók számára.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor