Veres András szerint azok, akik mégis csatlakoznak a programhoz, tudatlanságból teszik.

Ahogy korábban megírtuk, kritikus szellemű szentbeszédet tartott Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén. Bár az MTI a beszédből készült tudósításából kihagyta a kormányt ostorozó részeket, a 444.hu megírta, hogy az egyik ilyen a lombikbébiprogram támogatásáról szólt. Vagyis a püspök szerint az erről szóló döntés egy, a “jószándék köntösébe bújtatott törvény”, amely “figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet”.

A püspöknek az a problémája a módszerrel, hogy a programban több embriót hoznak létre, mint amennyit aztán beültetnek, a többit pedig elpusztítják. Ennek szerinte egy keresztény számára elfogadhatatlannak kell lennie.

Verest ennek nyomán a Magyar Nemzet kereste meg, arra kérve, fejtse ki részletesebben az álláspontját. A csütörtökön megjelent interjúban a püspök azt mondta: nem üzent hadat a lombikbébiprogramnak, szerinte azonban a katolikus egyház tanítása e kérdésben nagyon egyértelmű, a keresztény értékek e téren mást diktálnak.

Veres azt nem kívánja, hogy a kormány ne támogassa a módszer alkalmazását, de ő a katolikus egyház papjaként kötelességének érzi erre figyelmeztetni.

A püspök úgy látja, hogy egy lelkipásztor sosem tanácsolhatja egy családnak, hogy ha természetes úton nem születik gyermeke, vágjon bele a programba. “Az, hogy lelkipásztori segítséget ad a házaspárnak az állapota elfogadásához, egy másik kérdés” – tette hozzá.

Ő maga ehelyett az örökbefogadást javasolja a “steril házaspároknak”, s azt tapasztalta: egy-két évvel az adoptált gyermek érkezése után saját gyermekük is született.  “Az látszik, hogy a gyermek gondozása által felszabadul egy belső gát, amely lehetővé teszi, hogy gyermekük születhessen”.

Veres “sajnálattal gondol” azokra a párokra, akik részt vettek a lombikbébiprogramban. Szerinte azok többsége, akik ezt teszik, tudatlanságból cselekszenek.

A püspök kijelentette, hogy “a lombikbébiprogram nem járható út az élet továbbadására”, s bűnösök azok a párok, amelyek mégis csatlakoznak. Hogy kicsit vagy nagyon, az attól függ, mennyire volt tudatos a döntésük.

Forrás: hvg.hu
Fotó:  MTI/Krizsán Csaba, pecsma.hu