Házias, friss alapanyagokból készített ételeik, a családias hangulat, a vendégszeretet a Mátra egyik kedves színfoltjává tette a mátraszentimrei Vöröskő Éttermet. Az étterem történetéről a tulajdonos család egyik tagjával, Gubala Petrával beszélgettünk. 
„26 évvel ezelőtt, 1991. július 4-én nyitották az éttermet a szüleim. Eleinte nagyon egyszerű és házias jellegű ételek szerepeltek az étlapon. A vendégek túlnyomó részét a turisták tették ki, egy-két állandó helyi vendég mellett. Nálunk a kezdetektől fogva csak családtagok dolgoztak, ők szépítgették, újítgatták nagy szeretettel az épültet.

A mai napig nagymamám készíti a sztrapacskát, a krumplovnyikát, a toksát, a szlovák csülkös bablevest, a túrógombócot. A régi öregek ételeik túlnyomó részét krumpliból készítették mert az megtermett itt, a Felső-Mátrában és akár sós vagy édes ételek elkészítéséhez is tökéletes alapanyag volt. Nagymamámtól nagyon sokat tanulunk a mai napig, sokat mesél nekünk azt itteni hagyományokról.”– mesélte Petra.


Az étlap a hosszú évek tapasztalatai alapján alakult ki, de a szezonhoz és az idényhez igazodva mindig kedveskednek valami újítással a vendégek számára. Az ételek túlnyomó része a tájegységnek megfelelő vadételekből áll, mint például a fácánleves, a tárkonyos vadmalac-raguleves, a vaddisznópörkölt vagy éppen a bőgősréti szarvas comb vörösboros barnamártással, de természetesen a könnyebb ételeket kedvelők is megtalálják a számukra megfelelő specialitásokat. Azt is megtudtuk, hogy legtöbben a vaddisznópörköltet fogyasztják, amit juhtúrós sztrapacskával kínálnak.

Nyáron gasztronómiai napokat is szoktunk tartani, élő zenével és eredeti szlovák specialitásokkal – 20 éve ez a legnépszerűbb rendezvényünk. Ilyenkor hagymás gancát, krumplovnyikát, knédlis ételeket ajánlunk, ezek mellett szlovák rövid italokkal próbáljuk a gasztronómiai hatást fokozni.” – mondta Gubala Petra.

Szerző: KékesOnline, Demecs Norbi
Fotó: Vöröskő Étterem, etterem.hu