A 2017-ben létrejött Tegyünk Parád Kincseiért közösség fontos küldetésének tartja a parádfürdői Ilona-völgy megfelelő turisztikai-információs kitáblázását, valamint – a Bükki Nemzeti Park geológiai tanösvénye mentén – a turistautak rendbetételét. A kihelyezendő táblák gyártását adományokból szeretnék megvalósítani, remélve, hogy a nemes célt kisebb-nagyobb szervezetek, magánszemélyek egyaránt támogatják majd. Az adománygyűjtésről és az Ilona-völgyben megvalósítandó terveikről Béres Magdi közösségszervezővel, a Tegyünk Parád Kincseiért informális közösség egyik tagjával beszélgettünk egy Ilona-völgyi túra alkalmával.

A vízesés felé tartva megismertük a közösség fontosabb céljait: nagyon fontos az összefogás megteremtése a lakosság falusi kötődéséért, lokálpatrióta tudatosságának erősítéséért és a parádi lakosság életminőségének javítása a közösség aktivitásának növelésével. Továbbá cél a település épített és természeti környezetének védelme, a település értékeinek, tárgyi és szellemi kultúrájának megismertetése, vonzóbbá tétele, kulturális, idegenforgalmi és sport rendezvények szervezése, lebonyolítása. Ezeken túl pedig segítséget kap a környékbeli települések idegenforgalmi, kulturális és civil összefogása.

Útközben Magdi megmutatta a táblák tervezett helyét és mesélt azok leendő tartalmáról is: „Egy nagyobb tájékoztató tábla kerül majd az Ilona-völgy kapuja mellé, melyen a Bükki Nemzeti Park Ilona-völgyi geológiai tanösvényének állomásai, térkép, és pontos információk lesznek a túra távolságáról, nehézségi fokáról és korszerű QR kódot is feltüntetnek rajta. Ezen kívül 12–13 kisebb, a látnivalókat bemutató tábla lesz kihelyezve a vízesésig. A  QR kódokkal egy honlapon további információk érhetőek majd el az Ilona-völgy legendáiról, az aktuális helyszínek történetéről, érdekességeiről.”

Azt is megtudtuk, hogy tevékenységüket a Bükki Nemzeti Park (BNP) és a helyi erdészet is támogatja. „A BNP támogatásáról biztosította közösségünket, az erdészet pedig már tavaly több mindenben – kidőlt fák átvágása, az utak biztonságosabbá tétele, hidak létesítése – segített a völgyben. A Bükki Nemzeti Parkkal egyeztetünk mindent és a táblák szövegezésénél is segítenek majd.” – mondta Béres Magdi.

A vízesés zuhataga előtt az adománygyűjtés menetéről is megfelelő tájékoztatást kaptunk. „Közösségi munkában, önkéntesen végezzük el a feladatokat, azonban a táblák gyártása pénzbe kerül,. Ehhez  adománygyűjtő kampányt indítottunk, melyet január 24 és március 20. között hirdettünk meg. Már vannak támogatóink, és volt egy sikeres adománygyűjtő akciónk is a Szent István kútnál. Az adományok összegét a kampány lezárása után kiadványban és interneten tesszük majd közzé, kifejezve köszönetünket.”

Március 4-én az I love Mátra is segíti adománygyűjtő kampányunkat egy ébredő Ilona-völgyi kalandtúrával, melyhez 10.10-kor lehet csatlakozni a kidőlt Rákóczi-fánál.

Szerző: KékesOnline, Demecs Norbi