Felemelő érzés, amikor világra segítünk egy gyermeket – így gondolja 40 év után is a gyöngyösi kórház szülésznője, Balogh Sándorné, Marika. Az ápolók napja alkalmából miniszteri oklevéllel ismerték el áldozatos munkáját. Miért szereti az éjjeli-nappali készenléttel járó hivatását? – erről is faggattuk.

A miniszteri elismerés, melyet az ápolók napján kapott, meglepetésként érte a gyöngyösi Bugát Pál Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának munkatársát. Szülésznői vizsgát 1977-ben tett, de a mai napig átéli azt a csodát, amit egy gyermek világrajövetele jelent.

– Az édesanyám egyedül nevelt minket, és már ő is a kórházban dolgozott, igaz szakácsnőként. Így jutottam ahhoz a lehetőséghez, hogy már diákkoromban a gyöngyösi kórház ösztöndíjasa lehettem, s utána egyenes utam vezetett ide. Ma is úgy érzem, két ember kapcsolatának megkoronázása a gyermekáldás, ezért is döntöttem úgy, hogy szülésznő leszek. Később családot alapítottunk, ikergyermekeink születtek, ma már unokám is van. Szerencsémre mindig olyan támogató családi háttér állt mögöttem, hogy vállalhattam az éjjeli-nappali beosztással járó műszakokat. Nem kérték, hogy adjam fel a szívből szeretett hivatásomat – meséli a KékesOnline-nak Balogh Sándorné. Meglepetésként érte a miniszteri elismerés, melyre a Magyar Ápolási Egyesület terjesztette fel, és az oklevél nagy öröm számára, de legalább annyira jól esett, hogy mennyi kolléga, barát, ismerős gratulált neki, árulja el.

– Mióta az egészségügyi pályán vagyok, sokat változtak a körülmények, az osztályunk a néhány éve átadott új, korszerű szárnyban működik, és modern diagnosztikai eszközök segítik a munkánkat. Baba-barát kórház vagyunk, vagyis az újszülöttek az édesanyjuk mellett maradhatnak, és a csecsemős nővérek segítik, tanácsokkal látják el a szoptatásban, pelenkázásban kezdetben még bizonytalan kismamákat. Ennek is köszönhető, hogy sok kismama a gyöngyösi kórházban szeretne szülni, akár a szomszédos megyéből is átjönnek ide – mondja a szülésznő, akit pozitív hozzáállása miatt sokan kedvelnek. Balogh Sándorné ma sem bánta meg, hogy az egészségügyi pályát választotta, és a nyugdíjig hátralevő időben szeretné átadni tapasztalatait, szakmai tudását a fiataloknak.

Szerző: KékesOnline