A térség egyik legelismertebb felnőttképzési intézete, az IOSZIA folyamatosan fogadja a jelentkezőket OKJ-s tanfolyamaira, melyekkel gyorsan és olcsón lehet piacképes tudáshoz jutni. Fülöp Henrik, a képzési hely vezetője megosztotta velünk a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan választják ki a képzési paletta egyes elemeit, mi alapján dől el, hogy elindítanak-e egy bizonyos képzést?

Mindig figyelembe vesszük a térség adottságait, legfontosabb gazdasági jellemzőit. Ezért szerepel listánkon például a borászképzés, hiszen a Mátra egyre elismertebb bortermő vidék, sok pincészet keres megfelelően képzett alkalmazottakat. Természetesen folyamatosan egyeztetünk a városban működő, illetve a környékbeli cégekkel, hogy milyen képesítésű munkaerőre van szükségük. A személy- és vagyonőr képzésünk töretlenül népszerű, s irodai asszisztensek foglalkoztatására is mutatkozik igény. Az elmúlt időszakban ide települt nagy cégek szinte állandóan keresnek logisztikához, anyagmozgatáshoz értő munkatársakat, ezért indítjuk egyebek mellett a targoncavezetői, a rakodó- és szállítógép kezelői képzéseinket.

Van esetleg valami újdonság a képzési kínálatukban?

Igen, az év slágerének a társadalmi és a hivatásos halőri tanfolyamunk mutatkozik. A beiratkozási határidő ezen kurzusunk esetében április 15-e. Érdemes sietni, mert már nagyon sokan jelezték a részvételi szándékukat, s ilyen képzést általában csak egy, másfél évente hirdetünk meg. A hivatásos képzés egyébként annyiban tér el a társadalmi verziótól, hogy ahhoz rendészeti vizsga is szükséges.

Tulajdonképpen mit jelent az, hogy társadalmi halőr?

A társadalmi halőr ellenőrizheti a halfogásra jogosító okmányokat, s horgászati jogsértés gyanúja esetén visszatarthatja azokat, amíg megérkezik a helyszínre a halászati őr vagy a rendőrség. Ezen felül ellenőrizheti a kifogott hal faját, méretét, súlyát. Horgász berkekben tudjuk, hogy fontos, nélkülözhetetlen a szerepe.

Honnan várják a jelentkezőket?

Általában Gyöngyös környékéről iratkoznak be hozzánk a legtöbben, de gyakorlatilag egész Heves megye területéről szívesen fogadjuk a jelentkezőket. A jelenleg meghirdetett tanfolyamaink pontos listája megtalálható a facebook oldalunkon, de a weboldalunkon is elolvasható minden tudnivaló. Személyesen Gyöngyösön, a Vármegyeház tér 1. szám alatt lehet érdeklődni, vagy telefonon a 0637/301 649-es vagy a 0670/427 7405-ös számon, illetve e-mailben a kepzes@ioszia.hu címen.

 

2019. április 12.

Kékes Online, Burián Orsolya

Képünk illusztráció.