A Mátraszentimrén található Mátra Ásványház új mérföldkőhöz érkezett, hiszen kiállításuk a világ 10 legritkább drágaköveinek egyikével, az UV aktív Benitoit ásvánnyal bővült áprilistól. Az ásványház tulajdonosát és vezetőjét, Urbán Zoltánt arra kértük, meséljen nekünk a különleges drágakőről.  

Hány darab ásványt csodálhat meg, aki Mátraszentimrére utazik és felkeresi a Mátra Ásványházat?

A kiállítás megnyitása óta már több mint 20.000 látogatót fogadtunk, a kiállított anyag pedig folyamatosan változik, bővül. Mostanra mintegy 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 ősmaradványt láthatnak az érdeklődők a múzeum vitrinjeiben. Ez a szám körülbelül 170 féle ásványt és nagyjából 50 féle ősmaradványt jelent. A bemutatott ásványok és ősmaradványok a világ megannyi tájáról származnak, s a kiállítás anyagában több olyan ásvány is megtalálható, melyeket a világ 10 legritkább ásványa, avagy drágaköve közé sorolnak. Ilyen például a legújabb darabunk, a Benitoit, továbbá a Grandidierit, Jeremejevit, Tanzanit. Vannak azonban olyan ásványok is, melyek csak a világ egy-két országában, vagy annak is csak egy-egy szűkebb földrajzi helyén fordulnak elő.

Meséljen a kiállítás legújabb üdvöskéjéről, a ritka Benitoitról!

A Benitoit a világon egyedül az Amerikai Egyesül Államok Kalifornia államában, s a San Benito folyó völgyében található meg drágakő minőségben. Ez Kalifornia állam hivatalos drágaköve. A Benitoit egy Bárium-Titán-Szilicium-Oxid ásvány, s különleges kémiai összetételnek köszönheti a látványos, kék színét. Egy UV-aktív drágakőről beszélünk, ami azt jelenti, hogy UV fény hatására az ásvány színe megváltozik, eltér a normál fényben látható színétől.

 

Hogyan került a birtokába ez a különlegesség? Látható már az ásványház kiállítási darabjai közt?

A szóban forgó Benitoitra egy angliai árverőház internetes árverésén bukkantam rá, ahol a nyertes licittel sikerült megszereznem a kiállítás számára. A drágakő 2019 áprilisától várja látogatóit Mátraszentimrén, a Mátra Ásványházban, a gazdag gyűjtemény állandó részeként. A kiállításba kerülő darab értéke nagyjából 80.000 forint, de egy-egy benitoit kristály csiszolás utáni értéke elérheti a 6.000-10.000 dollárt karátonként (0,2 gramm = 1 karát). Az ásvány nemcsak különlegessége miatt egyedi része a tárlatnak, hanem ritkaságából adódóan is. Még én sem találkoztam vele más olyan, nyilvánosan megtekinthető magángyűjteményben, mint amilyen a Mátra Ásványház is.

Milyen programok várják az ásványházba érkezőket a tárlatvezetésen kívül?

A kiállítás területén folyamatosan bővítjük a programlehetőségeket: ilyen az aranymosás, ahol folyami hordalékba rejtett 1-5 karátos, színes, csiszolt és természetes drágaköveket lehet kimosni aranymosó tál használatával. Másik programunk a fosszília-keresés, ahol különböző ősmaradványokat (növénymaradványokat vagy hal, csiga, kagyló fosszíliákat) tartalmazó köveket kell szétütni. Új programunk az obszidián eszközpattintás, hasonlóképpen, ahogy az ősember is csinálhatta, csak itt természetesen már biztonságosabban. Magyarországon csak nálunk lehet működés közben is megnézni a csiszoláshoz használt eszközöket, sőt, még önállóan vágni, és síkcsiszolatot készíteni is van lehetőség a csiszológépeinken, de ásványcsiszoló tanfolyamokat is indítunk.


Milyen további érdekességeket rejtenek még az ásványház falai?

A kiállítás udvarán található egy “ásványsimogató”, ahol az ott rendelkezésre álló ásványok szabadon megfoghatóak, megvizsgálhatóak. A kiállítás kiegészítése egy érdekes UV-szoba, ahol rövid és hosszú hullámú UV fényben is megfigyelhetőek az ásványok, lehetőség van mikroszkópos ásványnézegetésre, és a kicsik számára ásványos mesék olvasásra is. Ezeket a történeteket egy kortárs meseíró a kiállításunk számára alkotta.

A múzeumlátogatáson túl nagyon sikeresek az ásványtúrák is. Hogyan kell elképzelni egy ilyen kalandos túrát?

Az ásványgyűjtő túrák jellemzően 10 órakor indulnak a Mátrában és az ország más pontjain is, és bármilyen időjárás esetén megtartjuk őket. Az éves programkínálatunk folyamatosan elérhető a Mátra Ásvány Facebook-oldalán, az események menüpontban. Az ásványgyűjtő túrák esetében a két legfontosabb eszköz: egy erős hátizsák a begyűjtött kőzetek és ásványok számára, és egy jó minőségű, legalább 0,6-1 kg-os kalapács. Emellett véső vagy kézi ásó is nagy segítség lehet egyes lelőhelyeken, de védőszemüveg és kesztyű is ajánlott. Természetesen van olyan túránk is, ahol csak a talajról szedegetjük fel az esővíz által már korábban kimosott ásványokat. A találkozási hely mindig az adott gyűjtési helyhez közel eső, jól megközelíthető ponton van, ahonnan a csapattal közösen megyünk ki a gyűjtés helyszínére. Itt rendszerint megmutatom, milyen ásványok fordulnak elő az adott területen, mit, hol lehet fellelni, majd mindenki önállóan kezdi a gyűjtést. A túrák közben folyamatosan segítek meghatározni a talált kőzet vagy ásvány tulajdonságait, valamint azt, hogy mit érdemes megcsiszolni, melyik ásványt hogy kell megtisztítani. A túrák idejére, korlátozott számban, ásványgyűjtő felszerelés is bérelhető. A programok bármilyen korosztály számára bátran ajánlottak.


A kiállítás szeptember 1. és június 15. között csak hétvégenként és iskolai szünetekben látogatható, június 15-től augusztus 31-ig azonban minden nap várja látogatóit. Nyitvatartás: 10-18 óráig. Csoportokat, előzetes bejelentkezés esetén, nyitvatartási időn kívül is szívesen fogadnak.

 

2019. április 13.

Kékes Online, Demecs Norbi

Fotó: Mátra Ásványház