Tavaly októberben első helyezést értek el a Dance Land Táncstúdió felnőtt táncosai a Rómában megrendezett világbajnokságon, idén februárban pedig – a Ritmuscsapatok Országos Bajnokságán – a manó és gyermek korcsoport szerezte meg az aranyérmet. Az évtizedek óta tartó sikerekről, az iskola profiljáról, programjairól az alapító-művészeti vezetővel, a Balett Pedagógusi Nívódíjas, valamint Réti Piroska és a „Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért” díjas táncpedagógussal, Vincze-Bódis Beátával beszélgettünk.

Mióta működik Gyöngyösön a Dance Land Táncstúdió?

A Dance Land Táncstúdió 1993-ban kezdte meg működését a Gyöngyösi Mátra Művelődési Központban, jelenlegi nevünket 18 évvel ezelőtt vettük fel. Immáron közel 7 éve egy új, saját helyen működünk, ahol optimálisabb körülmények között folyhatnak szakmai képzéseink.

Mi a tánciskola fő profilja?

A táncstúdiónk célja a táncművészet különböző ágainak megismertetése és megszerettetése a gyermekekkel. Feladatunk a klasszikus balett és a modern tánc oktatása egészen kicsi kortól a felnőtté válásig. Az iskola strukturális felépítése már egész hamar kialakult. A gyermekek 4 éves kortól ismerkedhetnek meg a mozgással a zene világán keresztül. Ezután 3 évig tanulhatnak gimnasztikát, majd klasszikus balettet, melyre már jó adottságú, tehetséges növendékekként kerülnek. Később a modern táncok különböző technikáit sajátíthatják el. A tehetséggondozás tehát már egész kis korban elindul. A klasszikus balettel egyébként mindenki megismerkedik, természetesen adottságaihoz mérten. A versenyző csoportok több óraszámban tanulnak balettot, később pedig a modern tánc stílusait. Három éve nagy sikerrel beindítottuk a társastánc szakirányunkat is.

Milyen országos vagy akár nemzetközi versenyeken szerepeltek már eredményesen növendékeikkel?

Iskolánk minden tanévben, karácsonykor és év végén, egy egész estés táncgálával kedveskedik a szülőknek, nagyszülőknek, barátoknak és ismerősöknek. Itt minden növendékünk fellép egészen 4 éves kortól 20 éves korig, ez több mint 100 gyermeket jelent. Év közben az iskola növendékei professzionális táncművészekkel is együtt dolgoznak. Az elmúlt néhány évben tovább kamatozott a befektetett munka. Évek óta folyamatosan járunk az MLTSZ (Magyar Látványtánc Sportszövetség) és a Ritmuscsapatok Modern Táncversenyeire. Ezek országos megmérettetések, ahol minden évben szép eredményeket érünk el. 2018-ban részt vettünk egy több fordulós versenysorozatban a Ritmuscsapatok Modern Táncok Országos Bajnokságán és Kvalifikációján a Világbajnokságra. Itt fantasztikusan szerepeltünk, hiszen három I. és egy II. helyezést értünk el, ezzel kvalifikálva magunkat a vb-re. 2018 októberében pedig a római világbajnokságon felnőttjeink Vb I. helyezést, gyermekeink IV. helyet, juniorjaink zsűri különdíjat kaptak.

Milyen megmérettetésen lett nemrégiben aranyérmes a manó formációs csoport?

Februárban 3 korcsoportban vettünk részt a Ritmuscsapatok Országos Bajnokságán, ahol manó és gyermek korcsoportban I. helyen, míg mini korcsoportban III. helyen végeztünk. Sokan most vettek rész először országos versenyen, ahol a helyezéseink is bizonyítják, technikailag milyen ügyesen, pontosan hajtották végre a koreográfiákat.

Hol lesznek a következő fellépéseik?

Legközelebbi fellépésünk a felnőttek versenye lesz április 28-án, Budapesten, illetve idén június 7-én megrendezzük az egész estés gálaműsorunkat, a Mátra Művelődési Központ színháztermében.

Terveznek nyárra táborokat?

Természetesen ezzel még nem ér véget a tanév, hiszen már 18. alkalommal rendezzük meg a balerina táborunkat, amelyre szeretettel várjuk az 5-10 év közötti korosztály táncosait. Nem feltétel a tánctudás, külsős gyermekeket is nagy szeretettel várunk!

 

2019. április 13.

Kékes Online, K. B.

Fotó: Vince-Bódis Beáta