A nagy kánikulában is érdemes elindulni a Mátra és a Bükk erdeibe, hiszen a 800-1000 méteres tengerszint feletti magasságon úgynevezett szubalpin klíma uralkodik, melynek köszönhetően a hőmérséklet ingadozása kiegyenlített. A Magas-Mátrában vagy a Bükk-fennsíkon akkor is ritkán emelkedik 25°C fölé a levegő hőmérséklete, amikor a sík területeken a 32-35°C-t is meghaladja ez az érték.

A szorosan záródó lombkoronával rendelkező bükkerdők védelmében igazi felüdülés ilyenkor egy erdei túra, sokan választják ezt a lehetőséget vízpart vagy napfürdő helyett. Ilyen melegben azonban még ezeken a területeken is érdemes megfelelően felkészülni. Mutatunk néhány tippet:

1. Legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék!
Kánikula és szárazság esetén nagyon fontos, hogy a túrázás közben viszonylag gyorsan bekövetkező dehidratáltságot hamar megszüntessük. Ha rövidebb túrára indulunk, legalább 1,5 liter, hosszabb túra vállalása esetén akár 2-2,5 liter folyadék is szükséges. Mindenképpen figyeljünk rá, hogy tiszta vizet vigyünk magunkkal, a cukrozott vagy alkoholos italok ilyenkor kerülendők.

2. Tervezzük tudatosan!
Az év bármely időszakában az elsődleges szempontok közé tartozik, hogy aki az erdőkbe indul, tudatosan, térképek, és akár az útikönyvekben, akár online elérhető túratippek segítségével alkosson egy előzetes képet a tervezett túra útvonaláról, körülményeiről. Ilyenkor, hőség idején nagyon fontos, hogy ne válasszunk szintkülönbségekben gazdag túrát, törekedjünk arra, hogy az ösvények főként árnyékos zugokban, magasabban fekvő területeken helyezkedjenek el, érdemes forrásokat vagy településeket is beiktatni útvonalukba, hogy menet közben friss, hideg forrásvizet vagy frissítőt tudjunk magunkhoz venni, vagy csuklónkat, tarkónkat, illetve halántékunkat ily módon lehűteni. Lényeges ezen felül, hogy legyünk tisztába saját fizikai korlátainkkal is.

3. Válasszunk az időjárásnak megfelelő ruházatot!
Természetjárás esetén fontos, hogy minél több bőrfelületet hagyjunk szabadon szellőzés, illetve hőleadás céljából, így a következőket ajánljuk: bár mint említettük, célszerű árnyékosabb túraösvényeket választani, mindig legyen nálunk sapka azért, ha mégis nyitottabb területre érünk, védekezhessünk a napszúrás ellen. Egyesek számára, bármilyen furcsán is hangzik, a legjobb ilyenkor ingben túrázni. Napjainkban rengeteg túrainget készítenek, melyek szellőzésüknek, könnyedségüknek köszönhetően ilyen meleg időben a legjobb választásnak bizonyulhatnak. Természetesen minden jó, ami vékony: légáteresztő pólók vagy atléták is megfelelőek. Nadrágból is praktikus rövidebbet választani egy hosszabb zoknival párosítva, mely az esténkként vizenyősebb, felcsapódó saras és csalános szakaszokon tehetnek jó szolgálatot. Lábbeli esetén azonban még most is csak túracipő vagy túrabakancs javasolt, ugyanis ezek képesek kényelmes, biztonságos lehetőségeket adni számunkra.

4. Fogyasszunk többször, kevesebb, könnyebb ételeket!
Ha sportolunk – és persze a túrázás is egy sport – fontos, hogy tápanyagokban gazdag, gyorsan felszívódó ételeket fogyasszunk, melyek hamar pótolják az emelkedőn felkapaszkodva elveszített energiát. Ilyen melegben ügyelni kell arra, hogy többször, kevesebb mennyiségű élelmiszert vigyünk be: ideálisak erre a célra a magvak, mint például a mandula, a mogyoró vagy a kesudió, de a célnak megfelelő a mazsola, az aszalt áfonya vagy a gyömbér is. Mindig legyen nálunk gyümölcs, kiválóak a magas C-vitamin tartalmú déligyümölcsök, vagy a gyorsan felszívódó banán is. Kerülendőek a nehéz, zsíros ételek, sokat segíthet ám energiapótlás terén egy kocka csokoládé is.

Mint minden túra alkalmával, most is fontos, hogy rendelkezzünk friss kiadású térképpel és tájolóval, legyen teljesen feltöltve a telefonunk akkumulátora és tájékoztassuk családtagjainkat, barátainkat, hogy merre indulunk útnak. Fokozottan figyeljünk túratársainkra, a gyermekekre vagy négylábú kedvenceinkre is!

 

2019. június 15.

Kékes Online, Demecs Norbi

Képünk illusztráció.