A gasztronómia játssza a főszerepet Kékestetőn azokon a tematikus túrákon, amiket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével valósít meg a Kékestető Nonprofit Kft.

A TOP-7.1.1-16-H-038-2 Lokális kulturális háttérrel rendelkező gasztrokulturális programok fejlesztése című pályázati felhívásra nyújtott be pályázatot. „Kékestető, gasztrokultúra a csúcson” elnevezésű projekt 20 millió forint támogatásban részesült. A vissza nem térítendő támogatásból 2019-ben eddig három, előzetes regisztrációhoz kötött, ingyenes, vezetett túrát indítottak a szervezők, nagy érdeklődés mellett.

A túrákon kívül a május 26-án Kékestetőn rendezett gyermeknap helyszíne a Tető étterem, az Angyalok tisztása és a HE-DO bár környéke volt. Közel 500-an vettek részt a különböző programokon. A legnagyobb elismerést a gasztrokulturális program jelképeként készített helyben sütött kékesi kenyérlángos kapta. Megállás nélkül sült a pikáns ínycsiklandó étek a forró kemencében, amit a gyerekek a saját maguk ízlése szerint készíthettek el, különböző feltétek között válogatva.

A június 23-án rendezett Édes manna túra állomásain rendkívül zamatos, és nagyon egészséges ételeket lehetett megkóstolni. A júliusi két túrán a környék felfedezése mellett a játéké és az édességé volt a főszerep. Július 6-án a résztvevőknek elrejtett lekvárkülönlegességeket kellett megtalálniuk. Ezeket a helyben sütött friss és ropogós fánkok ízesítésére használhattak a túrázók. Ugyancsak bio gyümölcsökből készült lekvárkülönlegességek megtalálása volt a feladat a július 21-i vezetett túrának is, amiket ezúttal palacsintatöltelékként használhattak fel a barangolók.

2019 augusztusában még két túra vár a természet és a kékesi gasztronómia kedvelőire. Augusztus 11-én az „Sinrin-joku erdő fürdőzés” elnevezésű természetjáráson egy rövid meditációs program vár az érdeklődőkre. Augusztus 25-én pedig a „Keresd meg a sztrapacska elkészítésének hozzávalóit túra” folyamán az előre kihelyezett fényképeket kell megkeresni. Aki minden képet megörökít az önállóan teljesíthető túraútvonalon, annak jutalma egy nagy tányér sztrapacska lesz a Tető étteremben.

A tematikus túrákon felül a gasztrokulturális programok részeként rendezi meg a Kékestető Nonprofit Kft. 2019. október 14-én Kékestető napját, mely dátum a hegy magasságára utal. Decemberben pedig az idén jubiláló, 10. Advent a Kékesen ingyenes családi rendezvényre várják az érdeklődőket.

Aki kedvet érez magában a gasztronómia jegyében tartott augusztusi túra teljesítéséhez, az figyelje Kékestető hivatalos Facebook oldalát, ahol a két következő ingyenes túrával-, valamint az év vége felé rendezett másik két programmal kapcsolatban hamarosan bővebb információk látnak napvilágot!

Kékes Online, 2019.07.29.

Fotó: Kékestető Nonprofit Kft