Polgárőrbarát Polgármester Emlékplakett elismerésben részesült Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség 25. jubileumi polgárőr napján, Dinnyésháton. A kitüntetettel beszélgettünk.

– Polgármester, önkéntes tűzoltó, polgárőr: a rend és a biztonság híve. Mikor vett részt először a Szilvásvárad biztonságáért dolgozó szervezetek valamelyikében? 

2003-ban alakult meg Szilvásváradon a polgárőrség, amelynek vezetője lettem. Sajnos akkor a bűnügyi helyzet hagyott némi kívánnivalót maga után, viszonylag sok betörés volt a településen. Emlékszem, az elején gyalogosan járőröztünk, esetleg saját gépkocsival, viszonylag mostoha körülmények között. Önkormányzati képviselőként elfogadtattam a grémiummal egy közbiztonsági programot, amely egy akkori belügyminisztériumi pályázathoz volt szükséges: a sikeres pályázati szerepléssel 300 ezer forintot nyertünk egy gépkocsi vásárlásához. Így vállalkozói és önkormányzati kiegészítéssel sikerült beszerezni egy polgárőr gépkocsit, amely egészen 2012-ig szolgálta nálunk a bűnmegelőzést.

– 2006-ban megválasztották polgármesternek.

Igen, ettől kezdve máig alelnökként viszem tovább az egyesületet. Szerencsére azóta sokat fejlődtünk, az eszközeink is jóval korszerűbbek. Az Országos Polgárőr Szövetség pályázatán mindig sikeresen szerepelünk, ennek köszönhetően tudjuk finanszírozni a civil szervezet működését. Rendszámfelismerő rendszert működtetünk, egy Sigmoid ZsaruCAR rendszert, amely körözés alatt álló gépjárművek felderítésére alkalmas. Az eszköz videokamerából, laptopból, rendszámfelismerő szoftverből és 3G modemből áll. Működése teljesen automatikus: a kamera előtt elhaladó gépjárművek rendszámát leolvassa és értékeli a szoftver, körözött jármű esetén azonnal riaszt.

2014-ben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére pályázati kiírásból sikerült egy korszerű terepjáróra szert tennünk: a Volkswagen típusú gépjármű azóta is rója a település utcáit, de ha szükséges, a környező hegyekbe is felkapaszkodik, legyen szókutatásról, vagy fatolvajok elleni járőrözésről.

– Milyen a közbiztonság Szilvásváradon?

El lehet mondani, hogy nem nagyon van jelen a bűnözés a községben. Ez különösen annak fényében kiemelkedő eredmény, hogy 600-700 ezer ember látogat évente a településre különféle rendezvényekre vagy kirándulni, nem is beszélve a rendkívül nagy átmenő forgalomról. Természetesen a kitűnő közbiztonság nemcsak a polgárőröknek, hanem a rendőrség állományának is köszönhető. Meg kell említeni, hogy a bűnmegelőzés is fontos szerepet játszik az itt lakók életében, rengeteg prevenciós előadást szervezünk az idősebb korosztály számára. A gyermekeknek már óvodában az Ovizsaru programmal lefektetjük az alapokat, s az iskolában is nagy hangsúlyt helyezünk a közlekedésbiztonságra.

Szaniszló László önkéntes tűzoltóként is a biztonságot szolgálja. Forrás: hirado.hu

– Az elért eredmények alapján nem véletlen a Heves Megyei Rendészeti és Közbiztonsági díj, amelyet idén áprilisban vett át Szabó Róberttől, a megyei közgyűlés elnökétől, vagy a 2013-ban kapott Polgárőr Érdemkereszt arany fokozat elismerést is említhetnénk.

Az áprilisban átvett díjat a katasztrófavédelmi munkám elismeréséért kaptam, de természetesen sok helyen összefügg a tűzoltó és polgárőr elkötelezettség: mindkét területen az embereket kell szolgálni, a biztonságérzetüket növelni, a megelőzést kiemelten kezelni. Ha pedig bekövetkezik a baj, akkor próbálni segíteni, legyen szó közúti balesetről, tűzről vagy árvízről. Sokszor elindulok egy káreseti helyszínre polgárőrként, aztán megérkezek tűzoltásvezetőként vagy fordítva. Mindig az adott szituáció dönti el, milyen minőségben szükséges inkább jelen lenni egy-egy eseményen. A Bélkő Járási Mentőcsoportban is – amelynek vezetője vagyok – jelen van mindkét szervezet, önkéntes tűzoltók és polgárőrök együtt dolgoznak a célok elérése érdekében. Munkám során mindig számíthatok térségünk országgyűlési képviselőjére, Horváth Lászlóra, aki korábban élt és dolgozott is Szilvásváradon.

– Mik a jövőbeli tervei?

Természetesen tovább erősíteni a polgárőrséget. A tervek szerint a közeljövőben kiépül Szilvásváradon egy 12 kamerás térfigyelő rendszer, amelyet az arra hivatott, térfigyelő rendszerek kezeléséből vizsgázott polgárőrök kezelnek majd a közterület-felügyelet állományán túlmenően. Fontos feladat, hogy fiatalokat kell bevonni az egyesület működésébe, mert látjuk, hogy öregszik a tagság, a biztonságérzetet pedig a jövőben is garantálni kell a településünkön. Folytatjuk azt a hagyományt is, hogy az önkormányzat lehetőségeihez képest anyagi támogatást nyújt a polgárőrség számára.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Kiemelt fotó: Szaniszló László. A díjat átadja: Völgyi Ferenc, a HMPSZ elnöke
2019. 07. 29.