Már a jelentkezési adatok is azt mutatták, hogy töretlen az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem képzései iránt – olvasható az intézmény honlapján. Az összes campuson több mint 2500, Gyöngyösön majd’ 450-en tanulnak majd ősztől.

A statisztika is azt mutatja, a felsőoktatásba igyekvők szeretik az egri (és többek között gyöngyösi) egyetemet, tavalyhoz képest 8 százalékkal több jelentkezőt vett fel az intézmény. A konkrét adatok szerint: a négy campuson összesen 2579 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben: 1197 fő nappali tagozaton, 1382 jelentkező levelező tagozaton tanulhat – áll az egyetem honlpaján olvasható információk között. A hallgatók nagy része (85 százaléka) magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésben vehet részt. A leendő hallgatók kétharmada, 1683 fő alapképzésben tanulhat, míg a mesterfokozatot nyújtó szakokon közel ötszázan folytathatják tanulmányaikat.

A legtöbben – 1794-es – természetesen Egerben tanulhatnak, 449 fő nyert felvételt Gyöngyösre, 196 fő Jászberénybe és 140 Sárospatakra. Legnagyobb számban a Pedagógiai Karra és a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra iratkozhatnak be szeptemberben – látható az információk között. A gyöngyösi székhelyű Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karon 112 hallgató kezdheti meg tanulmányait három campuson. Szőlész-borászképzésben 44 hallgató tanulhat majd az egri, a mátrai és a tokaji borvidéken: 22-en Egerben, 11-11 fő Sárospatakon és Gyöngyösön alapképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre iratkozhat be.

Érdekesség még, hogy idén is nagyon keresettek voltak a gazdaságtudományi képzési területhez tartozó alapszakok. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra Egerben és Gyöngyösön 722 hallgató nyert felvételt. Míg Egerben a nappali tagozatos alapképzések, addig Gyöngyösön a levelező képzések voltak a keresettebbek. A Természettudományi Karon 609 hallgató kezdheti meg tanulmányait. Az idei évben is az informatikai és a sporttudományi képzési területhez tartozó szakokra nyertek felvételt a legtöbben. Programtervező informatikus szakon összesen 214-en tanulhatnak, Egerben 168-an, de a képzés felsőoktatási szakképzés formában Gyöngyösön és Sárospatakon is elindul – tájékoztat honlapján az intézmény.

Akik lemaradtak, azok számára jó hír lehet, hogy augusztus 7-ig lehet jelentkezni pótfelvételire, de minden főiskola és egyetem kapcsán elmondható, hogy szinte kizárólag önköltséges szakokra, és ebben az esetben már ezek közül is csak egy szakot lehet megjelölni.

2019. augusztus 2.

Kékes Online, Debnár Ádám

Információk: Eszterházy Károly Egyetem