Az Agrárminisztérium kezdeményezésére indult el az az országos fásítási program, melynek keretében hazánkban összesen 550 hektárnyi területen, több mint 2 millió facsemetét ültetnek el. A legfőbb célok között szerepel az erdőtelepítés népszerűsítése, hazánk fás részeinek növelése, a klímaváltozás okozta károk elleni védekezés a kihasználatlan területek újrahasznosításával. Feldebrő határában 16 hektárnyi parlagon maradt földön zajlik a fásítás.

Az erdők sok szén-dioxidot kötnek meg – mondta Szí-Benedek József, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. termelési igazgatója. Magyarország szén-dioxid kibocsájtásának csökkentéséhez pedig 7-8 százalékban járulnak hozzá az erdők. A szakember hozzátette, az erdőtelepítés célterületei a zöldmezős területek, Feldebrőn korábban aktív katonai tevékenység zajlott a most beültetésre váró területen, amely évek óta kihasználatlan, ezért az is cél, hogy ez a 16 hektár megfelelőmódon legyen újrahasznosítva. A földterület gyenge termőhely adottságú, ezért a körülménynek megfelelő fafajta kerül a földbe, akác, nyár és juhar.

Szí-Benedek József (képünkön jobbra)

A klímaváltozás elleni védekezés szempontjából van jelentősége annak, hogy milyen típusú fákat ültetnek?

Nem is a fafaj, inkább az elegyesség biztosítása számít leginkább. Egy ellenállóbb erdő létrehozásához többféle fafaj szükséges. Úgy vélem, ez a program a környéknek nemcsak a tájképét, hanem a természeti értékét is növelni tudja.

Az fásítás már javában zajlik, mikorra végeznek a munkálatokkal, s honnan biztosítják a forrást ehhez az országos programhoz?

A terveink szerint december első hétben mind a százezer facsemetét elültetjük. Az erdőtelepítéseket pedig saját forrásból valósítjuk meg.

Domján Györgyöt, a Lovasberényi Erdészeti Igazgatóság vezetője is nyilatkozott a Kékes Online-nak. Őt arról kérdeztük, hány év kell egy fiatal fának ahhoz, hogy olyan fejlettségi szintre növekedjen, hogy a feladatát megfelelően ellássa?

A sikerességtől függően 2-3 év múlva egy zárt erdősítéssel számolhatunk, ami egy végleges erdő képét kb. 10-15 év múlva mutatja majd.

Jakab Ernő, Feldebrő polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy a beültetésre váró földterület – mely az országos fásítási programba került – a település határában található, úgynevezett kígyós terület, ahol a honvédség egykor harckocsikkal gyakorlatozott. Mivel ez a rész évek óta kihasználatlan, örülnek annak, hogy megfelelő, környezetvédelmi szempontból is kiváló módon lesz újrahasznosítva ez a terület.

 

2019. december 2.

Kékes Online, K. B.

Fotó: Jakab Ernő, K. B.