„Persze, hogy maradt bennem egy kis hiányérzet, hiszen karnyújtásnyira voltunk az olimpiai selejtezőtől és akár a kézilabda Európa-bajnokság legjobb négy csapata közé való jutástól. Ettől függetlenül hatalmas élmény volt számomra a kontinensviadalon való részvétel. Annak is örülök, hogy a válogatott színeiben a Norvégia ellen szerzett két gólommal átestem a tűzkeresztségen egy nemzetközi tornán. Hozzám hasonlóan több csapattársam most szerezte élete első gólját a magyar válogatott tagjaként egy ilyen jelentős viadalon” – mondta Ubornyák Dávid.

A HE-DO B. Braun Gyöngyös fiatal irányítója az osztrák-svéd-norvég közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon nagyot menetelő, és végül a torna 9. helyét megszerző magyar válogatott tagja volt. Dávid még az Eb előtt azt mondta, hogy hiába került a magyar csapat az előzetesen „halálcsoportnak” tartott orosz-izlandi-dán trió mellé, úgy érzi sikeresen szerepelnek majd a tornán és egy esetleges bravúrgyőzelem után bármi megtörténhet a csapattal. A bravúrgyőzelem már az első mérkőzésen megszületett az oroszokkal szemben, s a csapat végül veretlenül jutott tovább a következő körbe.

„Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig jutunk majd az Eb-n. Meccsről meccsre játszottunk, és a kezdetekben semmilyen nagy célt nem tűztünk ki magunk elé. A válogatott edzői azonban folyamatosan azt sulykolták belénk, hogy képesek vagyunk a legnagyobb bravúrokra is, amit a torna előrehaladtával és az elért eredményeinkkel mi is elhittünk. A fiatalságunknak tudom be, hogy a továbbjutás kapujában a korábbi ellenfeleinkhez képest jóval gyengébb svéd válogatottat nem tudtuk legyőzni. De erre a csapatra véleményem szerint hosszú évekig lehet majd építeni”– vélekedett Ubornyák Dávid.

A gyöngyösi irányító az első három csoportmeccsen nem jutott szóhoz, a kispadról nézte végig társai remeklését. Végül a továbbjutás után Norvégia ellen jutott komolyabb szerephez.

„Természetesen szerettem volna kicsit több játékidőt, és Norvégia ellen sem a saját posztomon, hanem szélsőként vetett be az edzőtrió, de egy ilyen fontos viadalon bármilyen szerepben szívesen pályára lép az ember” – magyarázta.

Dávid Svédországból nem sokat látott, hiszen a mérkőzések között reggelente tréning, délután videózás, majd edzés várt rájuk.

„Persze azért volt közös séta és kávézás a városban. Svédország szép hely és kedvesek az emberek. Sajnos szinte végig esett az eső, ami nem volt túlzottan vidító. Skandinávia lévén hatalmas hóra számítottunk, de abból persze egy szem sem esett” – mesélte.

Az irányító múlt csütörtökön érkezett vissza Gyöngyösre, és pár nap pihenő után csatlakozott az Orosháza elleni idegenbeli bajnoki mérkőzésre készülő csapathoz.

„Fizikailag teljesen rendben vagyok, az Eb inkább mentálisan fárasztott el egy kicsit, de az orosházi meccs előtt van időm a teljes regenerálódásra. Jó lesz újra magamra húzni a gyöngyösi mezt, és a csapattársaim is hiányoztak. Svédországban is figyelemmel kísértem a farkasok Liga-kupa menetelését és veretlenül való továbbjutásukat a csoportkörből. A következő Liga-kupa mérkőzéseken már én is a pályán leszek és mindent megteszünk majd a címvédésért. A tavaszi szezonban szeretnék minél többet és eredményesen játszani, hogy továbbra is tagja maradjak a magyar válogatottnak” – mondta Ubornyák Dávid.

2020. január 28.

Kiss Gábor Gergő