A kora reggeli órákban egy északnyugat felől érkező, kelet felé haladó hidegfront okozott csapadékot kedden az ország északi felében, mely sok helyen eső, máshol ónos eső, a hegyekben havazás formájában érkezett. A Mátrában percek alatt igazi téli hangulat kerekedett.

A Mátra térségébe nagyjából reggel 7 és 8 óra között érkeztek meg az első hópelyhek, s néhány óra leforgása alatt már pár centiméter friss hóval találkozhattunk a magasabban fekvő régióban, így például Mátraszentimrén és térségében, Galyatetőn, és persze az ország legmagasabb pontján, a Kékesen is.

Az alacsonyabban fekvő területeken már kevesebb havat találni, itt főként havas eső hullott, a Mátraalján fekvő településekről pedig ónos esőt jelentettek.

A legmagasabb csúcsokon jelenleg -2°C környékén mozog a minimum hőmérséklet, több felé sűrű köd borítja a tájat. Az utak járhatóak, a közutakra hólánc nem szükséges, téli gumi elegendő. További, gyenge havazásra, főként hózáporokra maximum szerdán számíthatunk.

Síelésre a Felső-Mátrában, a mátraszentistváni Síparkban van lehetőség, ahol 3,5 kilométernyi síelhető pálya és 6 működő sílift várja a téli sportok szerelmeseit. Kékestetőn jelenleg az 1. számú oktatópálya üzemel, azonban a sícentrum interneten közölt információ szerint hamarosan újabb pályaszakaszok nyílhatnak meg.

Szánkózásra Galyatetőn, a régi sípályán, továbbá Kékestetőn, a „Déli”-sípálya felvonópályájának végétől egészen a Veronika-rétig van lehetőség.

Erdei túráink tervezésekor fokozottan ügyeljünk a megfelelő ruházat kiválasztására, meleg, réteges öltözetben, túrabakancsban túrázzunk, biztonságos utakon haladó, rövidebb túrákat célszerű vállalni!


Hiteles források információira támaszkodva a tél nem fog sokáig tartani, ugyanis a hét második felében egy újabb meleg hullám éri el hazánkat, s akár 10-15 fokot is mérhetünk majd a jelenlegi előrejelzések szerint.

 

2020. január 28.

Kékes Online, Demecs Norbi