Soros György és fia videóüzenetben szólította fel a romákat a jogaikért való harcra. Ezzel egyidejűleg a bírósági ítélet újabb megdöbbentő részleteire hívta fel a figyelmet Horváth László, a térség országgyűlési képviselője.

A milliárdos Soros György és fia, Alexander Soros, valamint az általuk vezetett Nyílt Társadalmak Alapítvány vezetői azt mondták a videóüzenetben, küldetésük részéve tették, hogy segítsék a cigányságot, akiket arra kérnek, álljanak ki és harcoljanak a jogaikért.

Az időzítés nem lehet véletlen, hiszen a gyöngyöspatai szegregációs ügy kapcsán az elmúlt hetekben középpontba került egy Soros György által támogatott civil szervezet, akik képviselték a felperes roma családokat. Ahogyan arról már a Kékes Online is beszámolt, a perben 60 roma családnak közel 100 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság azért, mert a vád szerint a mátraaljai településen elkülönítve oktatták a cigány gyermekeket.

Hol van a pernyertes gyöngyöspatai cigány tanulók és családjaik felelőssége?

– ezzel a kérdéssel kezdte Horváth László mai írását közösségi oldalán. Úgy fogalmazott,

újabb, az igazságérzetet bántó részletek kerültek napvilágra a kártérítési perrel kapcsolatosan.

A képviselő bejegyzése alapján van olyan gyöngyöspatai cigány tanuló, aki 260, 350, 399 vagy akár 550 tanórát – több mint 5 hónapot – hiányzott. Horváth László bejegyzésében ezzel kapcsolatban a következő kérdéseket teszi fel: Igazságos-e a kártérítés, jár-e a pénz az egész tanévre? Sőt, a hiányzások miatt megismételt tanévre is?

A bíróság szerint ezzel semmi gond nincs – írja, majd az ítéletből idézett részlettel bizonyítja.

„A törvényszék jogi álláspontja szerint nincs jogi relevanciája annak a körülménynek, hogy az érintett tanulók milyen okból ismételték meg az általános iskola valamelyik osztályát …”

Horváth László bejegyzése arra hívja fel a figyelmet, miszerint a peranyagból kiderül, hogy több gyöngyöspatai cigány tanulónak több száz óra hiányzás miatt évet kellett ismételnie. A bíróság döntése kártérítést ítélt meg azután az év után is, amikor hiányoztak, és az évismétlés után is! Van olyan pernyertes tanuló is, aki harmadik osztálytól hatodik osztályig több mint

1000 órát hiányzott az iskolából.

A bíróság kizárólag az iskola felelősségévé tette azt, hogy egy gyerek jár-e iskolába vagy sem. Egyoldalú és méltánytalan igazságtalanság mindenért az iskolát okolni. Épp azoknak a családoknak lett volna kötelessége iskolába járatni gyerekeiket, akik most türelmetlenül követelik a többmilliós kártérítést – áll Horváth László bejegyzésében. Facebook posztja azzal a kérdéssel zárul, vajon

igazságos-e, hogy most azoknak is járnak milliós kártérítések, akik nem járatták rendesen iskolába gyermekeiket?

 

Soros Györgyék videójában ezzel szemben egészen más megközelítésben érzékelhetjük a helyzetet. Mint fogalmaznak, “most van az az idő, amikor a romák elérhetik, hogy felhasználva politikai és polgári mozgásterüket, harcoljanak saját jogaikért és a befogadásukért az európai társadalmakkal, valamint azért, hogy komolyan vegyék őket, mint választótestületet.”

Ezekkel a szavakkal buzdította a romákat harcra Alexander Soros, az amerikai milliárdos fia. Szintén felbukkant a videóban a Nyílt Társadalmak Alapítvány alapítója és elnöke, aki arról beszélt, hogy a romákat éri a legtöbb hátrány Európában.

„A romák szenvedik el a legtöbb diszkriminációt természetesen, ők a legelnyomottabb kisebbség Európában, és a küldetésem részévé tettem, hogy segítsem őket.”

Soros Györgyék videójából itt láthatunk magyarul feliratozott összefoglalót:

2020.01.28

Kékes Online

Fotó: Horváth László közösségi oldala