Az elmúlt időszakban számos esetben sokkolták a közvéleményt azok a nyilvánosságra került felvételek és beszámolók, melyek az iskolai erőszakról szóltak. Nem nehéz belátni, hogy, ahol az iskolában erőszak van, ott sem tanítani, sem tanulni nem lehet – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Horváth László országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott.

Úgy fogalmazott: szilárd meggyőződésük, hogy minden tanárt és minden diákot megillet az emberi méltóság, továbbá, hogy minden tanárnak és diáknak joga van a biztonsághoz, a nyugodt tanításhoz és tanuláshoz. Mindezen jogok biztosítása és védelme érdekében

a kormány tegnap az országgyűlés elé terjesztette az iskolai erőszak megszüntetéséről és megelőzéséről szóló törvényjavaslatát – jelentette be Horváth László.

Hangsúlyozta: a javaslat elsődleges célja az ilyen cselekményektől való visszatartás és az elrettentés, de szükség esetén az iskolai erőszakot elkövetőkkel szemben lehetőséget biztosít a gyors, erős, hatékony fellépésre. Szólt arról is, hogy a kormány kezdeményezi az iskolaőrség felállítását, igény alapján ezzel növelve az iskolában dolgozók, tanulók biztonságát, biztonságérzetét.

Az iskolaőrség rendőrségi állományba tartozó, közfeladatot ellátó tagjai jogosultak lesznek teljes tanítási időben, az iskola egész területén szakszerű és arányos intézkedésekre, de szükség esetén akár kényszerítő intézkedést is foganatosíthatnak majd.

Horváth László kiemelte: a kormány indítványozza, hogy a büntethetőségi korhatár – a tanárokat bántalmazó diákok esetében – 12 év legyen. Mint mondta, erre azért van szükség, mert a mai iskolai büntetések jórészt írásbeli figyelmeztetések, melyek már nem nevezhetőek igazán büntetésnek, s napjainkban már nincsen igazi visszatartó erejük, egyéb, súlyosabb fegyelmi vétségek esetén pedig az eljárások túlságosan bonyolultak és hosszadalmasak. Úgy fogalmazott: mivel nyilvánvaló, hogy az iskolai erőszak gyökere nem az iskolában, hanem az elkövető családjában, illetve közvetlen környezetében van, ezért egy család nem intézheti el egy vállrándítással, ha gyermeke az iskolában szóval vagy tettel tanárt bántalmazott. A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a család felelősséggel tartozik gyermeke iskolai viselkedéséért, ezért a kormány azt javasolja, hogy amennyiben egy diákot erőszakos iskolai cselekményért ítélnek el, azt követően egy évig ne járjon a családi pótlék.

„Világosan és határozottan ki kell mondanunk, hogy tanárt megfenyegetni, megalázni, bántalmazni szigorúan tilos, s ezt – származásra és szociális helyzetre való tekintet nélkül – minden diáknak és szülőnek tiszteletben kell tartania – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Horváth László.

 

2020. június 3.

K. L.