A Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából hamarosan új emlékművet avatnak Kompolton. Besenyei András helyi vállalkozó kezdeményezésére a három szomszédos település: Kompolt, Kál és Kápolna lakosai közösen örökítik meg a fájó napot, amely kitörölhetetlen minden magyar lelkéből, gondolataiból.

Tavaly ősszel kezdődtek meg az alapozási munkálatok a Kápolnáról Kompolton át Kál irányába haladó fő útvonal mentén, a település közepén, egy ligetes területen. Rövidesen egy teljesen új emlékhely hívja majd fel méltó módon az arra járók figyelmét a száz évvel ezelőtti tragikus történelmi eseményre. Az emlékmű környezetét pihenőparkká alakítják.

Az emlékmű tervezői a Kossuth-díjas szobrászművész Kő Pál, és felesége, Halassy Csilla. Az alkotók a tavaly novemberben megtartott lakossági fórumon – melyen a három község lakosai vettek részt – többek között a következő gondolatokat mondták el készülő munkájukról:

„Megtisztelő felkérést kaptunk idén tavasszal, mégpedig azt, hogy tervezzünk új Trianon emlékművet Kompolt egyik közterére. Olyan alkotást szerettünk volna létrehozni, amely eltér a sztereotípiáktól. Egy település mindenképpen gazdagabb lesz, ha egyedi módon hoz létre emlékhelyet. Nemzeti igény, hogy e történelmi időpontról rendre megemlékezzünk, méghozzá egy erre érdemes helyen, méltó szertartás keretében. Fontos, hogy tanítsuk az eljövendő nemzedéket, ugyanakkor szorosabbá húzzuk azt a köteléket, amit a történelem szétcibált nemzetünkön.

Maga az emlékmű egy 3,5 méteres téglafal, közepén egy kapuval, amelyen át kell majd haladnunk. Felül öt boltíves ablak található, melyekben öt harang függ, az elszakított öt országrész – Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, és Őrvidék – mementójaként. A kapu két oldalán a fülkeszobrok és a parasztangyalok átfogóan szimbolizálják az emberi és nemzeti tragédiát.”

Jelenleg a létesítményhez tartozó infrastruktúra kialakítása zajlik, többek között a földfelszín alatti kábelezéssel, s hamarosan elkezdődik az emlékmű tényleges felépítése is. A szobrok készen állnak, a harangöntő pedig hamarosan végez a harangok megformálásával. Az építési munkálatok befejezését és az emlékhely újraparkosítását követően, avató ünnepség keretében adják majd át a közösségnek.

Szerző: Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter

2020. 06. 04.

#trianon100