Az V. Parádi Veterán Hegyi Felfutó Menetpróba a Gulf kupáért következik július 26-án Parád és Bodony között. Szomorú aktualitású új elem lesz a programban a Vajvoda Sándor Emlékkupa.

A Skoda nagymesterére emlékeznek

A híres versenyző neve összeforrt a Skodával, a versenyzés mellett „tuningmesterként” is jeleskedett. Tavaly még aktív résztvevője volt a parádi programnak, idén év elején azonban elhunyt – mesélte a rendezvény szervezője. Révész Zoltán elmondta: ezt az emlékkupát az kaphatja majd, aki valahogy kötődött Sándor bácsihoz, vagy versenyzőként, vagy személyes ismeretség okán, esetleg magának is megszállottan Skodája van.

100 autócsoda

A veterán járművek széles tárháza gördül végig a Parád és Bodony közötti útszakaszon: a háború előtti autó- és motorcsodáktól kezdve egészen a „youngtimer” kategóriába sorolt, csupán 25 éves gépekig. Idén száz autóban limitálták a nevezést, erre a pálya adottságai, a rendelkezésre álló idő és a járványügyi helyzet miatt is szükség volt – részletezte Révész Zoltán. Ez így is nagyobb érdeklődés előzetesen mint a tavalyi, hiszen 2019-ben 83 autócsodát láthatott a közönség.

Biztonságos lesz

A nevezés interneten keresztül történt, nincs személyes kontaktus, a résztvevők a saját autójukban ülnek majd, úgyhogy ez sem jelent problémát. A reggeli regisztráció idején figyelni fognak a védőtávolság betartására, illetve lesz kihelyezve kézfertőtlenítő is. A program ideje alatt a műsorvezető a nézőket is rendszeresen figyelmeztetni fogja a járványügyi és higiénés szabályok betartására – hívta fel a figyelmet a rendező.

Kétszer ugyanannyi idő alatt

Nem a száguldás a lényeg, de mégis időre megy a verseny. A járműveknek egy bizonyos távot kell kétszer teljesíteni úgy, hogy ők maguk nem mérhetik az idejüket. A szervezők viszont mérik, és arra kíváncsiak, kik lesznek azok, akik a két fordulót a lehető legkisebb időkülönbséggel tudják teljesíteni. Így lesznek meg a nyertesek. Egy 1920-as évekbeli Pontiac-nak, vagy egy 80-as Fordnak száguldás tekintetében esélye sem lenne összemérni a tudását, így viszont adott a lehetőség a győzelemre, bárki számára. Ügyesnek kell lenni, a Parád és Bodony közötti új útnak köszönhetően itt nem egy-kétszáz méteres távolságról, hanem nagyjából két és fél kilométerről van szó. Az autókat és a motorokat is köbcenti alapján sorolják más–más csoportba, illetve van egy háború előtti kategória is.

2020. július 20.

Debnár Ádám

Kiemelt kép: veteranparad.hu