A szabadulószobák választékos kínálatát tekintve napjainkban szinte már bármilyen tematikájú programom részt vehetünk. Kutathatunk a fáraó sírja után, átélhetjük kedvenc szuperhősünk valamelyik kalandját vagy akár utazhatunk az időben is. Kiszabadulni azonban egy rendeltetésszerűen működő múzeumból, rejtvényeket és feladványok után kutatva a tárlatok között, ráadásul mindezt a Bükk csúcsainak ölelésében, nem mindennapi dolog.

Aki Szilvásváradra érkezik, a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumban a térség erdőgazdaságának és élővilágának megismerése mellett még egy ilyen kihívásra is van lehetősége. Megkeresésünkre az Egeredő Zrt. munkatársa, Vigh Ilona, kommunikációs és közjóléti vezető mesélt nekünk a “Múzeum fogságában” című programról.

Honnan, illetve kitől származik a program ötlete?

A mai fiatalok szabadidős tevékenységében népszerű helyet foglal el a szabaduló szoba. A program segítségével – korosztálytól és érdeklődési körtől függetlenül – szeretnénk megszólítani az embereket és felkelteni az érdeklődésüket a szakmánk iránt. A program részleteit kolléganőnk dolgozta ki, aki a Soproni Egyetem Erdőpedagógiai szakán tanul, és szakdolgozatát múzeumpedagógiai foglalkozásokból írta – nyitotta a beszélgetést Ilona.

Miről szól ez a program? Kiknek ajánlott?

A „Múzeum fogságában” című programunk izgalmakkal teli élményeken át vezeti végig a játékosokat az egész gyűjtemény területén. A résztvevők ez alatt észrevétlenül kisebb információmorzsákat is megjegyeznek a tárlatból. Rejtvények és egyéb utasítások követése szükséges a kulcs rejtekhelyének felkutatásához. A foglalkozás két korosztály (10-16 éves korosztály és felnőtt) számára lett kialakítva. A gyerekprogramon egy csapat maximális létszáma 8-10 fő. A felnőtt szabaduló szoba ideális létszáma 5 fő. Kiváló csapatépítő foglalkozás, sok szeretettel várunk rá családokat, barátokat, munkahelyi kollégákat.

A múzeum mely területén zajlik a program?

A játék az egész tárlat területén zajlik, teremről-teremre kell megoldani a fejtörőket. A múzeum ajtaja ténylegesen bezáródik és a kulcsot elrejtjük, ezért a programot csak a múzeumi nyitvatartási időn kívül lehet igénybe venni. Külön élmény a résztvevők számára, hogy a tárlat olyan tereire léphetnek be, olyan múzeumi tárgyakat érinthetnek meg, mely a látogatók számára egyébként nem elérhető.

Milyen feladatok várnak a játékosokra? Szükségesek speciális eszközök?

A helyiségekben a teremhez tartozó tematikához kapcsolódó feladványt kapnak a játékosok. Minden teremben van egy feladat, melyet az adott helyszínen kell megoldani és úgy „tárul” ki a következő ajtó, melyben a következő feladvány várja a játékosokat. Általában a feladványokat dobozok rejtik, melyek számzáras vagy kulcsos lakattal vannak lezárva, ezek kinyitása az első feladat a termeken belül. Minden kérdés a gyűjteményhez kapcsolódik, az pedig az erdész szakmához és a Bükk történetéhez. A felnőtt játék során egy-két szakmai feladatot is meg kell oldaniuk a résztvevőknek.
A játék során használható eszközök és segítségek megtalálhatók a múzeum területén, ezért nincs szükség egyéb kellékekre.

Milyen a program fogadtatása, illetve mennyivel a látogatás előtt szükséges jelezni a részvételi szándékot?

A gyerekek nagyon élvezik, feszülten és izgatottan, de sokszor mégis meglepő módon fegyelmezetten haladnak feladatról feladatra. A kulcs megtalálásakor pedig az örömujjongás sem marad el. A részvételi szándékot legalább egy nappal előtte jelezni kell Zsidai Sára Eszter közjóléti előadó elérhetőségein (zsidai.sara@egererdo.hu, +36-70/514-0979).

Készül-e további hasonló rendhagyó, izgalmas programokkal az Egererdő Zrt. a térségben?

Az EGERERDŐ Zrt. évről évre megújuló közjóléti programokkal várja a kirándulókat, mely újítások ebben az évben sajnos a veszélyhelyzet miatt részben elmaradtak. Terveink szerint még szeptemberben új helyszínen megrendezzük a Szarvasbőgő kisvonat című programunkat, így Felsőtárkány és Gyöngyössolymos után már Szilvásváradon is meghallgathatják a kisvasút barátok a szarvasbőgést!

2020. július 29.

Demecs Norbi