Hallottatok már a botratekert vagy a szabógallér levesről? Netán a mocskos tésztáról? Ha édesszájúak vagytok, a puhiról vagy a vízen guggolóról? Mi nem, de a gancáról, a laskáról igen, amelyek nagyanyáink konyhájából sem hiányozhattak. Mint ahogy a legújabb, régi ízeket bemutató új, szilvásváradi gasztronómiai kisfüzetből sem.
Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy készülőben van egy hagyományos, szilvásváradi ízeket bemutató receptgyűjtemény. Örömmel jelentjük, a kiadvány elkészült, melyben egy pici időutazással felidézhetjük nagyanyáink konyhájának hazaváró ízeit. Mint ahogy Tóth Andrea, a helyi önkormányzat turisztikai és rendezvényreferense elmondta, a kiadvány a „A helyi identitás és kohézió erősítése Szilvásváradon” projekt keretében jöhetett létre. Nagyon sokat segítettek benne a szilvásváradi asszonyok, nagymamák, valamint a Szilvásváradi Szociális Szolgáltató Központ és ellátottjai, akik mind-mind megosztották velünk a saját receptjeiket.
A gasztronómiai kiadványból nem hiányozhatnak a helyi jellegzetes zöldségekből – babból, burgonyából, kukoricából – készült ételek. Ha pedig Szilvásvárad, akkor pisztráng minden mennyiségben. A nemrégiben uniós védelem alá került pisztráng sokféle módon elkészíthető, ha fellapozzátok a receptfüzetet, akkor megtudhatják, a szilvásiak hogyan készítik el ezeket.
A kis füzetecskében olyan levesfélék, mint az egyszerűnek tűnő fehérbab vagy tojásos leves mellett a különleges fantázianevű botratekert vagy a szabógallér leves is megtalálható. A főételek közül a laska, a ganca, a langalló talán ismertebb, de a mocskos tészta vagy a csombékos haluska nem annyira. Ha pedig valaki valami igazán tradicionális, szilvásváradi édességre vágyik, annak feltétlenül ki kell próbálnia a csörögét, a málét, a puhit, vagy a szerelmes levelet. De a vízen guggolót is ajánljuk.
A receptfüzetet Szaniszló László polgármester hozzájárulásával Muszka Krisztina turisztikai asszisztens ajánlásával kínáljuk nektek. Böngésszétek kedvetekre!
A receptfüzet lapozható formában
A receptfüzet letölthető és lapozható formában
2020. október 1.
Szerző: K. B.