A Bélkő-hegy oldalában is jellemzőek a berkenyetársulások

Immár nyolcadik alkalommal lehet szavazni az év fájára, pontosabban a fafajtájára. Az Országos Erdészeti Egyesület által működtetett weboldalon keresztül bárki leadhatja voksát a versenyben lévő fafajok valamelyikére.

A 2021-es „Év fája” megnevezésért három versenyző áll sorba: a kecskefűz, a fehér nyár, valamint a lisztes berkenye. Cikkünkben mutatjuk a verseny célját és menetét, továbbá azt is, hogy térségünkben e három fafajta közül melyik fordul elő leggyakrabban.

„Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalma 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év Fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. 1996-2013 között az Év fája kuratóriuma döntött az év fafajáról, 2013 óta az Év fája honlapon keresztül zajló nyílt online szavazáson dől el a következő év fafaja.” – ismerhetjük meg a verseny célját a mozgalom honlapján.

A verseny menete szerint az Év fájáról mindig az előző év végén, online szavazás formájában van lehetőségünk dönteni. 2019 végén, több mint 5000 érvényes szavazat érkezett, amelyeknek köszönhetően végül 2131 szavazattal a tatár juhar (Acer tataricum) lett 2020-as év fafaja. A tatár juhar már honfoglaló eleink útvonalán is elterjedt, általuk is jól ismert fafaj volt. Mára az alföldi területeken erőteljesen visszaszorult. A hegy- és dombvidékeken kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont igen jelentős.

A verseny szokásos menete szerint most is három fafajta közül lehet választani a szavazás során, melyek a kecskefűz, a fehér nyár és a lisztes berkenye. 2020. október 28-a és november 22-e között, majdnem egy teljesen hónapon át él a szavazás. Szavazni minden egyéni felhasználó számára egyszer van lehetőség, továbbá a versenyben leadott voksok naprakész állása is megtekinthető a honlapon. A voksok itt adhatóak el: http://www.azevfaja.hu/

Térségünk hegyvidéki területein, főként a Bükk mészkősziklás részein a versenyben megjelölt fajták közül elsősorban a lisztes berkenyével találkozhatunk túráink alkalmával. A lisztes berkenye a rózsavirágúak rendjébe, azon belül is a rózsafélék családjába tartozik. Európa egész területén, szinte mindenütt honos. A laza lombzáródású erdőket vagy a cserjéseket kedveli elsősorban, de nem ritka a mészkősziklás talajon vagy a szurdokvölgyek gazdag táptalajú területein sem. Magyarországon rokon- és alfajai közül mintegy 40 félét különböztetünk meg.

Életmódját tekintve lombhullató, általában 6-12 méter magasra nő meg, így a viszonylag kistermetű fák csoportjába sorolható, mely jellegéből adódóan a parkok, előkertek, ligetek kedvelt fája is. Több jellegzetessége közül kiemelendő a kérgének napfényben ezüstösen csillogó színe, valamint apró, pirosas-narancsos-vöröses, csoportosan előforduló almatermései, melyek kis mértékben fogyaszthatóak, főként az állatok számára. Elsősorban fény-és melegkedvelő. A népnyelv nevezi még süvölvény berkenyének is.

2020. november 6.

Demecs Norbi