A templom belső terének felújításához a magyar állam 20 millió forintot biztosított. A beruházás során kicserélték az ablakokat, a villanyvezetékeket és a lámpatesteket, megújult az oltár, a szentségtartó és a szószék, a padok és a falon lévő szentképeket is újak váltották.

A mai ünnepi, szűk körű misén Dr. Ternyák Csaba egri érsek szentelte meg az új belső térrel büszkélkedő mátraszentimrei Szent Imre római katolikus templomot. Az érsek atya úgy fogalmazott: itt, az ország tetején, ebből a Szent Imréről elnevezett templomból messzire lehet látni: a múltba és a jövőbe is. Itt, ezen a magaslaton örömmel telik meg a szívünk, s felül tudunk emelkedni a mindennapi gondokon. Az érsek kiemelte: Mátraszentimrén kitűnő a szlovák-magyar együttélés, egymás kölcsönös tisztelete, a szlovák közösség is hozzájárult a felújításhoz.

Ebben a templomban azokat a szenteket is ünnepeljük, akiket nemzetünk adott a világnak, az ő életpéldájuk segít nekünk a boldoguláshoz. A múltban és most, a jelenben is az evangélium adja ehhez a szükséges alapot, mi pedig lelkesedéssel követjük útjukat – hangzott el a szentmisén.

Az eseményen részt vett a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós is, aki a szlovák-magyar megbékélés szimbólumának nevezte a templomot, és köszönetet mondott a helyi-, valamint az országos szlovák nemzetiségi önkormányzatnak, az Egri Érsekségnek, a katolikus egyháznak és a helyi hívőknek is.

Soltész Miklós kiemelte: a templom felújításához a környéken szlovák nemzetiségi közösségek segítettek nyelvünk, kultúránk, kereszténység értékeink erősítésében. Nemzetünk most is ezen értékeink védelméért folytat küzdelmet.

A szentmisén részt vett Horváth László, a térség országgyűlési képviselője is, aki az államtitkárral az eseményt követően további helyben megvalósuló fejlesztésekről egyeztetett.

A rendezvényen jelen volt az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet is, aki elmondta: őseinknek is az Istenbe vetett hit adott erőt, s azt kívánja, hogy ebben a templomban – mely az isten és a közösség háza is – kísérje siker a helyi közösség jobbítására tett erőfeszítéseket.

A település polgármestere Előházi Péter aláhúzta: mindent meg fognak enni, hogy vigyázzanak a felújított templomra, ahol olyan nyugalom fogadja az ide betérőket, mint a természetben. Hamarosan a templom közvetlen környezete, templomkert is megújul, átalakul.

Mátraszentimre 1944-ben vált önálló településsé, az egyházközség fiatal, 1936-ban alakult. Eddig négy katolikus templomot szenteltek fel a Felső-Mátra településein: 1941-ben Galyatetőn, 1942-ben Mátraszentlászlón, 1980-ban Mátraszentimrén és 2019-ben Fallóskúton – mondta el Stuller András, a helyi egyháztanács elnöke a szentmise előtt.

2020. 11. 14.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás