Húsvéti tippeket ajánlunk, érdemes felkerekedni, és megkeresni a mátraaljai települések tojásfáit, és ha már arra járunk, kiránduljunk is egyet!

Visonta

A település központjában a templomhoz vezető úton találjuk a tojásfát, mellette szépen virágzó gyümölcsfa ad keretet a látványnak. Tegyük le az autót, és nézzünk szét, hiszen innen pár lépés a meseszép faragott híd, ami a település címere mellett a szőlőművelés elemeit is megörökíti. Innen polgármesteri hivatal felé, a faragott kerítést is virágzó fák díszítik. Rövid sétával tehetünk kitérőt a temető mellett található a szépen kialakított Mária kertbe, ami a Mária út része.

 

Markaz

Igazi kirándulás csalogató település, rögtön a településre beérve a faluszéli kápolna és Rózsafüzér park késztet megállásra. Innen lesétálhatunk a Markazi tó partjára, ahol ismertető táblán a Pusztatemplom történetéről olvashatunk. Innen mintegy hét kilométeres, kényelmes sétaút vár ránk, amivel megkerüljük a tavat, ne hagyjuk ki! A tó felső részén szőlőtőkék tövében vezet az út, majd a gát túloldalán már látjuk a horgászokat, érdemes itt megállni, hiszen nagyon szépen látszik a település, központjában a templommal.

A séta végén a Szent István rendezvényparkba jutunk, álljunk meg itt is, a Szent Korona szobrot mindenképpen nézzük meg!

Körsétánkon érintjük a római katolikus templomot, szemközt vele szép tojásfa hívogat. Aki alaposabban szeretné Markazt megismerni, annak mindenképpen ajánljuk, sétáljon fel a Markazi vár romjaihoz, útközben a stáció állomásain elmélkedésre is van lehetőség. Markazon járva mindenképpen keressük fel a Melegvizi forrást, az útszéli keresztnél kell letérnünk. Kedvelt pihenőhely padokkal az állandóan 14-16 fokos vizet adó forrás környéke.

 

Domoszló

A település központjában az életfa mellett bájos kis házikó késztet megállásra, húsvéti motívumok díszítik, különleges színfoltja most a település központjának. Az életfán hosszú évek óta apró levélkék jelzik a kis jövevények nevét és születési dátumát. Érdemes itt megemlíteni, hogy minden növényi ábrázolás közül az életfa a legegyetemesebb jelentésű. Utal az életre és halálra, az örök fejlődésre, a folytonos megújulásra. Az ősi kultúrákban a magasra növő fa jelképezte a föld ég felé törő életerőit, a földi élet Isten közelségébe törekvő vágyait és hajtásait. A kereszténység felvétele után a magyar ősvallás legfontosabb vallási jelképe több mint 1000 éven át megmaradt a magyar nép emlékezetében. A mai napig megtalálhatók a csodálatos fák népmeséinkben és mondáinkban. A magyar népi díszítőművészetben, így leggyakrabban fafaragásokban is látható az életfa.

Kisnána

A Kisnánai vár a Mátra egyik gyöngyszeme, bár most a legendákban bővelkedő várat nem nézhetjük meg, bejáratánál a szlovák tájháznál nyuszik és tojásfa jelzi az ünnepet. Amennyiben Kisnánát választjuk úti célul, érdemes túrabakancsot húzni és bebarangolni a környéket, kisebb és nagyobb túrákat tehetünk innen. Az egyik különlegesen szép hely az Ördögvályú-völgy, szinte érintetlen természeti környezetben vezet utunk. Kisebb – jelzett – körtúrán a Macskavárhoz mehetünk, mely vaskori őrhely lehetett természetes sziklaalakzataival.

Gyöngyöstarján

Ha április, akkor vérszilva virágzás Gyöngyöstarjánban. A hűvös március miatt kicsit később bontja virágjait a fasor, ám már most is szép látvány tárul szemünk elé, érdemes tehát kirándulás programjába illeszteni. Az eredeti fasort még 1992-ben ültette a Faluszépítő Egyesület, öröm látni, hogy a hiányzó fák helyén lévő csemeték is szépen bontogatják virágjukat. A fasor mögötti panoráma is szépséges, a Kékes és Galya csúcsa is szépen látszik, az előtérben pedig ott a Sástói kilátó. A faluba vezető út hátterében magasodik a Világos-hegy, sokak szerint a Mátra legszebb panorámáját nyújtja.

 

2021. április 3.

Kápolnai Nagy Ágnes