Az eseményt a beteg, sérült vagy bántalmazott cicáknak menedéket nyújtó Macskaárvaház Alapítvány elnöke, Bóday Pál szervezte.

Felkérésére közéleti szereplők sora jelent meg és tette élhetőbbé a bolygót egy-egy facsemete elültetésével. A rendezvényen részt vett egyebek mellett Morvai János, a szomszédos Kál polgármestere, Blahó László polgárőrparancsnok, Kiss Norbert autóversenyző, a Szurkolók az állatokért civil szervezet képviselői, Báder Ernő hegedűművész és Szikora István, ökölvívó edző, énekes, művésznevén Bunyós Pityu. A legendás olimpiai sportoló, aki Mike Tyson és Lennox Lewis ellen is bokszolt, ma a természet- és környezetvédelem mellett tette le a voksát egy végzetfa ültetésével.

Morvai János, Kál polgármestere is látogatást tett a macskaárvaházban

A résztvevők csoportos videóüzenetet küldtek Michelisz Norbi világbajnok autóversenyzőnek, megköszönve kiállását az állatok és a természet védelmében, további sikereket kívánva sportolói karrierjéhez. Hozzátették: az általa korábban ültetett koreai jegenye szépen fejlődik, remélik hamarosan személyesen is meggyőződhet róla. A macskaárvaház melletti – korábban vágóhídként funkcionáló – terület már kisebb erdővé alakult, minden kis fa egy-egy pártoló szimpatizáns névjegye.

Folytatódik a Tarna árterének rehabilitációja is, itt egy közösségi erdő alakul olyan fákkal, melyek a változó klímához is képesek alkalmazkodni. Bóday Pál elmondta: a macskaárvaház épülete mellett először 5 évvel ezelőtt ültettek Báder Ernővel közösen három hársfát, ez volt a mára hagyománnyá vált tevékenységük első lépése. Ilyen fák találhatók a 3. számú út mentén is, s úgy tartják, alattuk imádkozott egykoron Kossuth Lajos.

Blahó László polgárőrparancsnok Titusszal, a macskaárvaház kutyájával

A macskaárvaház nemcsak macskákat ment, két befogadott kutyát is gondoznak, s a biológiai sokszínűség jegyében a madarakra is vigyáznak. Ennek jegyében helyezett el az egyik lombos fa koronájára egy odút Gyetvai Péter, a Fidesz Kál-Kompolti Szervezetének elnöke. Megtudtuk: a madárlakot a Magyar Madártani Egyesülettől szerezte be, a vásárlással az elismert szervezet munkáját támogatta. Bóday Pál arra kérte a részvevőket, hogy lehetőség szerint alakítsanak ki kertjükben kis sáros gödröket, úgynevezett sárfészkeket, melyekből a madarak építőanyagot hordhatnak fészkeikhez. Sajnos hazánk fecskeállománya igencsak megfogyatkozott, a megmaradt egyedeknek érdemes mesterséges fecskefészket beszerezni, ezzel is megkönnyítve az életüket.

A kihelyezett madárodú már várja lakóit!

Bóday Pál hangsúlyozta: fontos, az állatvédelemért elkötelezett települések összefogása, közös munkája, hiszen a feladat összetett, és sokszor csak közösen oldható meg egy-egy állat szakszerű mentése, elhelyezése.

A Föld termőterületeinek nagy részén a haszonállatok számára termelnek takarmánynövényeket, így már azzal is sokat tehetünk a környezet – és az állatok – védelme érdekében, ha húsmentes vagy akár növényi alapú, vegán életmódra váltunk. Utóbbi nem csak a táplálkozásról szól, hanem egy az állathasználat elleni globális etikai mozgalom: akik így élnek nem támogatják a vadállatok cirkuszi szereplését, nem hordanak bőrből- szőrméből vagy tollból készült ruházatot és csak állatkísérlet-mentes termékeket vásárolnak.

Michelisz Norbinak közös videóüzenetet küldtek

2021. 04. 22.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter