Az Egri Főegyházmegye a projektgazdája annak a nagyszabású, mintegy 2 milliárd forintból magvalósuló beruházásnak, amely során kívül-belül megújul a bélapátfalvai ciszterci apátság.

A rég várt felújításhoz a forrást Magyarország Kormánya hazai forrásból biztosította még 2016 év végén. A főegyházmegye a napokban arról tájékoztatta Bélapátfalva várost, hogy a munkálatok idén szeptemberben kezdődhetnek el. A hírt Horváth László miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő Facebook posztjában erősítette meg. A kivitelezés során megszüntetik a lábazati vizesedést, a templom új tetőfedést kap, s megerősítik az apátság rossz állapotban lévő északi pilléreit is.

Horváth László országgyűlési képviselő Facebook oldalán jelentette be a hírt: ősszel indul a beruházás. Fotó: Gál Gábor

Az apátság mellet fekvő egykori monostorba a szerzetesek bevezették a közeli forrásvizet, ami ma is szabadon tör felszínre a Bélkő mészkőüregeiből. A víz iható, sokan járnak ide a környékről és töltik meg kulacsaikat a friss, hűvös karsztvízzel. A felújítás során a tervek szerint megújul a Mária-forrás kútja, a templom mögött található kálvária és a kőkereszt is, emellett pedig parkolóhelyeket, vizesblokkokat és körmeneti utat is kialakítanak.

A középkorban még 20 ilyen apátsági templom és mellérendelt monostor állt a Magyar Királyság területén, azonban ez az egy maradt meg eredeti formájában a több évszázados történelmi viharokban. Becses emlékhelyünk kiemelt búcsújáró zarándokhely is. Az első magyar apátság 1142-ben épült Bátaszéken, a bélháromkúti 1232-től áll a Bélkő tövében mint családi monostor, ami a királyi alapítású cisztercieknél nem gyakori.

Ebben a szezonban tehát még zavartalanul látogatható az apátság, a nyitva tartási időkről és a közelgő Bükki Művészeti Napok apátsági programjáról korábbi cikkünkben írtunk.

2021. 06. 03.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter