Aldebrő a mátrai gasztronómiában különleges helyet foglal el, hiszen a településen hűen őrzik a sváb gasztronómia hagyományait. Ennek újabb elismerése, hogy a sült derelye és a fojtott utána a krickrafli is HÍR védjegyes termék lett.

A HÍR védjegyhasználatának célja a tájjellegű mezőgazdasági termékek ismertségének növelése. Mind a sült derelye, mind a fojtott megkapta már ezt a védjegyet, nemrég pedig Aldebrő harmadik jellegzetes sváb étele, a krickrafli és felkerült ezek sorába. A településre érkezőket gyakran kínálják a sült derelyével, amit lekvárral és túróval is töltenek, de főznek fojtottat is, amit régen belsőségekből készítettek fokhagymás rántással, ma már inkább sertéshúsból készül. De most beszéljünk a krickrafliról!

Krickrafli vagy sváb tökszár

A település, mely büszke hagyományaira, köztük a sváb ételekre, folyamatosan azon dolgozik, hogy rendezvényein minél többen megismerjék ezeket. De mi is a krickrafli, amit már kimondani sem egyszerű. Az egykor gyakran készített fánkféle sütemény a lakodalmak, családi ünnepségek kedvelt édessége volt, ma már hétköznapokon is gyakran készítik. A krickraflit másképpen sváb tökszár, vagy kitolófánk néven is ismerik. Utóbbi nevét valószínűleg a kolbásztöltőhöz hasonló formájú eszközről kapta, amivel a tésztát a forró olajba nyomják, majd kisütik. Elkészítése nem bonyolult, tíz karikához a hozzávalók: egy liter tej, egy kiló liszt, nyolc tojás, kávéskanál szódabikarbóna. A tejet forraljuk fel, a lisztet szódabikarbonát, beleöntjük a forró tejbe, hagyjuk hűlni, és amikor kihűlt, akkor egyesével beleütjük a tojásokat. Az így kapott tésztát eldolgozzuk, akkor van kész, ha már nem csombékos. A végén a speciális nyomóformával, forró olajban kell kisütni.

Derelye fesztivál

Június 26-án Aldebrő Német Nemzetiségi Önkormányzata és Aldebrő Község Önkormányzata immár ötödik alkalommal várja az érdeklődőket a Derelye és a Hagyományos Sváb Ételek Fesztiváljára. Ahogyan említettük, a sült derelye szintén kedvelt és ismert édessége a sváb konyhának, ezen a napon lesz lehetőség megkóstolni mindazoknak, akik ellátogatnak a településre.

A program már reggel indul a főző csapatok érkezésével. Délelőtt a Derelyétől a Debrői Hárslevelűig program keretében a település történetével, a helyi specialitásokkal ismerkedhetnek az érdeklődők a Gazdaházban, ahol egyebek mellett Rácz Józsefnek, a Debrői Hárslevelű atyjának az emlékszobája is található. A Történelmi Emlékpark szépen faragott emlékei a település múltjába adnak bepillantást, megjelenik ezeken a települést betelepítő gróf Grassalkovich Antal portréja. Annyiban térjünk ki itt Aldebrő történetére, hogy a török hódoltság után az elnéptelenedett településre Grassalkovich Antal telepített be németeket. Maga Aldebrő község csak az 1740-es évek elejétől jött létre ezen a néven, a középkori Csal falu helyén, mely a török kortól pusztaként Debrő községhez tartozott. Grassalkovich 1740-ben megvette a már elpusztult Debrő várát és a hozzá tartozó debrői uradalmat. 1747. augusztus 22-én adománylevelet nyert Mária Teréziától a debrői vár és az egész uradalom királyi jogaira. Ez a tulajdonváltozás nagymértékben befolyásolta a debrői uradalom és falvainak életét. Grassalkovich Antal első ténykedései közé tartozott az, hogy a gyér lakosságú területre megfelelő mennyiségű telepest hozzon. A 18 faragott táblán a múlt elevenedik meg, a helyi szőlőművelés és dohánytermesztés munkafázisai, emelett a magyar történelem sorsfordító eseményei is helyet kaptak. Innen pár perces séta a Szkíta emlékpark, amit a négy éve itt megtalált szkíta fejedelemasszony sírjának felfedezése ihletett. A faragott szobrok falvának is nevezhető Aldebrő hamarosan új szobrokkal gazdagodik, elkészültek ugyanis azok az oszlopok, melyek a település nevezetességeihez kerülnek, olyan különleges helyre is, mint az aldebrői ősjuhar.

Emellett a látogatók a készülő ételek kapcsán bepillantást nyernek a sváb konyha kulisszatitkaiban. A kulturális programban elsőként a Tündérkert Óvoda és Tarnavölgye Általános Iskola diákjai lépnek fel, ebédhez stílusosan Tarnai Kiss László nóta és könnyűzenei műsora szól. Délután hagyományőrző csoportok lépnek fel, a helyi Edle Blumen tánccsoport mellett a Kápolnáról, a Solymárról és Ikladról érkező vendég fellépők. Évek óta szép hagyomány a Magyar Bor és Pezsgő Napja alkalmából rendezett koccintás. Az este hat órai koccintás országos népszerűségnek örvend, nem véletlen, hogy több éve Aldebrő Magyarország legkedveltebb borvidéki települése. A színes, egész napos forgatagot koncertek zárják.

A programot ezúttal az elmúlt évben átadott tágas Piac téren tartják meg, ahová mindenkit szeretettel várnak.

 

2021. június 24.

Kápolnai Nagy Ágnes