Borsos János József atya – pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából – gyémántmisét celebrált a pálosvörösmarti templomban. A vasárnapi eseményen zsúfolásig megtelt Isten háza, a templom kertjében felállított kivetítőn is hívek sokasága hallgatta a Magyar Pálos Rend tagjának ünnepélyes szertartását.

Dobróka László pálosvörösmarti pálos konfráter a mise előtti köszöntőjében elmondta: Borsos János József atya 60 esztendeje szolgálja Istent, Jézus Krisztust, a Szűz anyát, a katolikus híveket.

Dobróka László, pálos konfráter

„Köszönjük a teremtőnek életedet, papságodat! Köszönjük, hogy vagy nekünk! Hogy tanítottál, neveltél, terelgettél minket a jó, az igaz, szeretetteljes útra. Segítettél megtartani Istenbe vetett hitünket. Tanítottál, sokszor reményt adtál, vigasztaltál, feltöltötted elcsüggedt szívünket. Emlékszem 30 évvel ezelőtti homíliádra, amiben párhuzamot vontál a Hegyi Beszéd két embere között, aki sziklára, és aki homokra építkezik. Te sziklára építkeztél, atya! Jöhetett akármilyen vihar, süvíthetett a szél, te megmaradtál a hitben, nagybetűs papként, szerzetesként éltél, papi, szerzetesi fogadalmadnak megfelelően vezetted a rád bízott nyájat. Köszönjük a 60 évet, s azt a 30 esztendőt, mely során a pálosvörösmarti híveket szolgáltad! Isten tartson meg sokáig, hogy közvetítsd Jézus Krisztus szeretetét felénk! Hálás szívvel gondolunk vissza minden általad celebrált szentmisére, s reméljük, még sokszor hallhatjuk megkapó, érzékeny, mély gondolataidat, tanításaidat!” – fogalmazott Dobróka László. Köszöntője után Káldi György 1626-ban kiadott Szent Bibliájának replikáját nyújtotta át József atyának.

Káldi György 1626-ban kiadott Szent Bibliájának replikáját nyújtotta át József atyának Dobróka László
Borsos János József atyát 60 esztendeje szentelték pappá

József atya a rend Márianosztrai Konventjének tagja, a pálos rend legújabb kori történelmében, az újraindulást követően – Péter atya után – kétszer három éven át volt tartományfőnök. 30 éve tartja Pálosvörösmarton a templombúcsút, s közel ötven hivatást indított el. Papokat, pálos nővéreket és pálos testvéreket vezetett Isten szolgálatára. Az atya Polgáron született, jelenleg a márianosztrai rendházban él. Korábban Gyöngyöspatán, Gyöngyöstarjánban, Detken és Hevesen is hosszú ideig szolgált káplánként és plébánosként. A vasárnapi, pálosvörösmarti szentmisén e szavakkal mondott áldást a hívekre: “A feltámadt Krisztus öröme, békéje, dicsősége töltse be a szíveteket, otthonokat! Mosolyogjátok bele a körülöttetek lévők életébe, a reményvesztett, elkeseredett, síró emberek életébe. Mondjátok: ne szomorkodj, Isten győzött a halálon! Öröm, béke, ujjongás töltsön el benneteket most és mindig!”

A misén vendégként volt jelen Puskás Antal tartományfőnök atya, Tamás József püspök atya, valamint Hargitafürdőről Bátor Botond perjel és Szűcs Ferenc Imre testvér, akik Iváncsy Balázs helyi plébános atyával együtt koncelebráltak az ünnepi szertartáson.

A gyémántmise teljes terjedelmében megtekinthető YouTube csatornánkon:


2021. június 29.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás