A Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Templomának tervezett felújításával kapcsolatban tett közzé információkat közösségi oldalán Ferencz Péter, Bélapátfalva polgármestere. Bejegyzésében úgy fogalmaz, Bélapátfalva képviselő-testülete, valamint Horváth László, a térség országgyűlési képviselője kérésére kapcsolatba lépett az Egri Főegyházmegye témában illetékes vezetőjével, és hivatalos tájékoztatás kért a tervezett beruházásról.

A polgármester a projekt indulásáról is tájékoztatást adott közösségi oldalán. Mint írja, Horváth László országgyűlési képviselő 2014 őszén kereste meg, hogy Bélapátfalva számára lehetőség nyílhat egy komoly, több állami és egyházi szervet érintő turisztikai beruházás elindítására, ennek részeként az apátsági templom teljes rekonstrukciójára, az alsóbánya épületeinek felújítására, a Bélkő-hegy turisztika hasznosítására.

A tárgyalások 2015 nyarán kezdődtek az Egri Főegyházmegye, az Eger Erdő Zrt., a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága és városi önkormányzat vezetőinek részvételével. Ferencz Péter így fogalmaz bejegyzésében: „A pályázati lehetőségek az egyházi beruházásoknak kedveztek, amelyet Horváth képviselő úr maximálisan támogatott és felkarolt. Hosszas tervezés és előkészületek után zöld utat kapott a templomot érintő beruházás, és várhatóan ez év októberében elkezdődnek a beruházás előkészületi munkái.”

Az alábbiakban a polgármester által is közzétett, az egyházmegye Érseki Vagyonkezelő Központjának hivatalos tájékoztatóját közöljük:

„A tervezési ajánlattételi eljárás után a Hadas Építész Kft. – Rudolf Mihály építész vezetésével végezte a tervezési munkát. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt nyert beruházás, 2021 márciusában építési engedélyt kapott, július hónapban az engedély alapján elkészültek a kiviteli tervek is. A kivitelező kiválasztása után előreláthatólag ez év őszén elindulhat a beruházás, melynek során elsősorban a műemlék templom rekonstrukciója és tartószerkezeti megerősítése fog megtörténni, falvarrásokkal, injektálással. Megújul a fedélszék, új, kettős műpala fedés készül. A falak és terep csatlakozásánál jelentkező vizesedés megakadályozására a külső oldalon szivárgó épül, belül pedig szellőző árok kerül kialakításra. A sekrestye vakolt felülete külső-belső oldalon szellőző-szárító vakolatot kap. A belső tér burkolata megújul, a jelenlegi kőburkolat felbontás után síkra vágva, ágyazóhabarcsba rakva visszaépítésre kerül. Az északi oldalon az akadálymentes bejutás is megoldódik. A homlokzati kőelemek, tagozatok, ablakok kőrestaurátori helyreállítást kapnak. A barokk bútorok többsége restaurálást követően a fejlesztés részét képező új múzeum épületében kerül elhelyezésre. A belső világítás is megújul. A fejlesztés során megvalósul a meglévő fogadó épület bővítése és felújítása, melynek pincéjében új kőtár, földszintjén pedig akadálymentes módon megközelíthető jegypénztár kap helyet. A zarándokok és turisták számára korszerű és elegendő számú vizesblokk és akadálymentes mosdó áll majd rendelkezésre.”

Ferencz Péter polgármester további kérdéseket is intézett az egyházmegye felé, az ezekre érkezett válaszok alapján azt közölte, hogy a tartófalak és pillérek megerősítése nem elodázható, mert a statikai szakvélemények alapján a templom bal oldali (az oltárral szemben állva) bejárattól számított 2. tartó oszlopa – ez van vöröstéglával pótolva – annyira meggyengült, hogy kétségessé vált a további liturgikus célra, illetve múzeumi célra történő használat – írja. Hangsúlyozza, hogy a korábbi, lakossági bejegyzésekkel ellentétben, az orgona felújítása vagy cseréje nem része a pályázatnak, de nem marad orgona és oltár nélkül az apátság. „Amennyiben az anyagi lehetőségek engedik, megújulhat az orgona, vagy egy nagyobb kerülhet elhelyezésre, úgy, hogy a templom belsejéből nézve sem takarja el a felette lévő rózsaablakot” – írja Ferencz Péter.

Bejegyzéséből az is kiderül, a jelenlegi padok nagy részben kikerülnek az új múzeumi épületbe, helyettük egy modernebb, több mozgásteret, és az épület számára több funkciót biztosító, de a hely méltóságához illő, fa alapanyagból készült széksor is helyet kap a templomban.

A polgármester bejegyzésében úgy fogalmaz, hogy az apátság továbbra is templomként fog funkcionálni, de 21. századi színvonalon.

 

2021. augusztus 12.

Kékes Online

Forrás: Ferencz Péter Facebook-oldala

Fotó: Kékes Online