A kékestetői TV-torony éjszaka

Tombol a nyár, hív a természet! Az elkövetkező napokban az időjárás is lehetővé teszi majd a szabadtéri programokon való részvételt, legyen az akár egy nappali program, akár egy exkluzív éjszakai kirándulás.

Strand helyett erdő-merülés! Akár ez is lehetne a hétvégi programok mottója, melyeknek a Mátra erdei adnak otthont. A térségünkbe érkező, annak értékeit szakember társaságában felfedezni vágyó túrázók pénteken és szombaton három szervezett, gyalogos élmény- és kalandtúrán is részt vehetnek, melyek fő témája a csillaghullás, továbbá Gyöngyössolymos külterületének és erdőségeinek kevésbé ismert látnivalóinak részletes körű megismerése. Az új ismereteken és az élményszerzésen túl a programok pozitív érveihez az is hozzájárul, hogy a mátrai erdők levegője orvosilag igazoltan gyógyító hatású az emberi szervezetre, valamint a térség klímája jóval hűvösebb az ország más területeinek hőmérsékletéhez képest.

Korábban már megírtuk, hogy megérkezett a Perseidák meteorraj, melynek következtében akár óránként 30 hullócsillagot is láthatunk elsuhanni az égbolton. Érdemes ilyenkor megállni, elcsendesedni pár óra erejéig, magunkhoz venni egy plédet, és kifeküdni a csillagos égbolt alá, gyönyörködni a jelenségben. Ezt természetesen megtehetjük egyedül, családunkkal vagy barátainkkal is, de szervezett programok is kínálnak hasonló lehetőségeket.

2021. 08. 13-án, péntek este 20.15-kor Kékestetőtől, 08. 14-én, szombaton 20.00-kor pedig Galyatetőről indulnak csillagleső éjszakai túrák.

Csillagtenger a Tető étterem felett

A Csillagtenger címet viselő, tematikus éjszakai túrák a Mátra fényszennyezéstől távol eső területeire vezetik a résztvevőket, akik több relaxációs állomáson is kiteríthetik plédjeiket valamely erdőkkel ölet tisztáson, s hosszú percekig kémlelhetik az égbolton elsuhanó fénycsóvákat. A túrák a relaxációs pihenőkön túl a térség számos érdekességével, például legendákkal, természeti értékekkel, történelmi és kulturális információkkal, gyógy- és fűszernövényekkel, gasztronómiai különlegességekkel is megismertetik a vendégeket.

2021. 08. 14-én a kalandvágyó túrabarátoké lesz a főszerep! Szombat reggel 09.30-kor Gyöngyössolymos főteréről egy izgalmas, egész napos kalandozás indul a térség kevésbé ismert, sokak számára még felfedezésre váró helyszíneire. A kalandtúra alkalmával felkutatásra kerülnek a környék híres kövei, köztük a Csák-kő, a Lila-kő, a Cser-kő és az Asztag-kő is, de olyan kevésbé ismert, ritkán járt helyszíneket is érint a kalandtúra útvonala, mint például a Komlós-patak szurdokvölgye vagy a Monostor-völgy régi vasúti töltésének és hídjainak maradványai.

Gyöngyössolymos felett
Az Asztag-kő csúcsa
Kilátás a Csák-kőről

A hasonló tematika égiszében megrendezett programok első célja, hogy a tömegek által felkeresett helyszíneken túl mutasson, többnyire jelzetlen utakon, elfeledett ösvényeken vezesse a vadon szerelemeseit a természet szívébe.

Aki ezen a hétvégén nem tud részt venni a mátrai kirándulásokon, ne csüggedjen, hiszen a tematikus túrák minden hétvégén elérhetőek térségünkben, számos egyéb helyi programmal, rendezvénnyel vagy fesztivállal kiegészülve.

 

2021. augusztus 13.

Kékes Online