Mozogni jó, ez lehetne a mottója a szombati parádi mozgásfesztiválnak, hiszen a sokszínű kínálatban minden korosztály találhat magának kedvére valót. Emellett figyelnek az egészségre is, személyre szabott állapotfelmérést is kaphatnak a résztvevők.

Vass Gáborné Krisztina, a parádi Közösségi Ház munkatársa érdeklődésünkre elmondta, valódi családi programot terveztek szombatra, remélik, az előreláthatóan kellemes nyárias időben sokan választják majd Parádot és a programot. A helybéliek mellett minden bizonnyal mások is kedvet kapnak egy kis mozgáshoz.

Az egész napos program kilenc órakor kezdődik helyi egyesületek közreműködésével. A Parádi Sport Egyesületben jelenleg shotokan karatét lehet elsajátítani, most ezt mutatják be. Ezt követően intenzív alakformáló tornát vezet Simon Éva, aki a helyi iskola pedagógusa. Parádon minden hét csütörtöki napján lehet gyógytornán részt venni, most ezt is népszerűsítik Benyus Lászlóné Evelinnel.

A nap leginkább várt eseménye minden bizonnyal Katus Attila egy órás aerobic órája lesz, ennek keretében 40 perces mozgás után életmód tanácsadás is szerepel a késő délelőtt kezdődő programban.

Step aerobic foglalkozások szintén rendszeresen látogathatók Parádon, szombaton ebből is ízelítőt kapnak az érdeklődők Horváth Mónikával. Az aktív mozgás események sorát Majoros Ricsi gymstikje zárja.

A mátrafüredi Hegyi Sportok Bázisa segway-ekkel érkezik, az egyre népszerűbb eszköz használatát lehet majd elsajátítani, és egy akadálypályán mindenki ki is próbálhatja frissen szerzett tudását. Aki már próbálta, tudja, valóban rövid idő megtanulni, hogy testünkkel irányítjuk az eszközt, hogyan tudunk gyorsulni, fordulni, vagy épp megállni a kétkerekű járgányokkal. A nordic walking ma már egyáltalán nem számít különlegességnek, a hegyekben túrázók kezében gyakran látni a nordic botot. Ennek helyes használata is fontos, így ennek elsajátítására is lesz lehetőség azoknak, akik még nem próbálták.

Az Egészségfejlesztési Iroda személyre szabott állapot felmérést végez a nap folyamán, fontos ez, hiszen a magas vérnyomás, vagy épp a koleszterinszint nem megfelelő értéke nem tűnik fel a mindennapokban, egy ellenőrzés azonban feltárhatja, ha gond van. Ezért is biztatnak arra mindenkit, vegye igénybe ezt, hiszen az egészség a legnagyobb kincsünk! Az állapotfelmérés keretében az iroda munkatársai egészségügyi kockázatbecslést készítenek, vércukorszintet, koleszterinszintet és vérnyomás ellenőrzést végeznek. A testösszetétel mérés keretében megnézik többek között a testtömeg indexet, a testzsír-, testvíz, és izomszázalékot.

Igazi családi programnak ígérkezik a nap, hiszen a gyerekeket ugrálóvár, arcfestés, pingpong várja. A regisztrált résztvevőket szendvicsebéddel, frissítővel és gyümölccsel kínálják a szervezők.

„Egészséges lélek egészséges testben: ez rövid, de teljes foglalatja az ember földi boldogságának.”  John Locke

 

2021. szeptember 24.

Kápolnai Nagy Ágnes