A 24-es út felújított szakaszán immár a látássérültek is biztonságosan közlekedhetnek Gyöngyösön. A Városom, szeretlek Egyesület 50 darab, hangjelzést aktiváló távirányítót vásárolt a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének. A szerkezet a zebrán való áthaladást teszi biztonságossá a látássérültek számára.

Az eszközöket szerdán adta át Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, valamint Szókovács Péter, a Városom, szeretlek Egyesület elnöke.

Horváth László úgy fogalmazott: “Azon munkálkodunk, hogy a fogyatékkal élőknek egyenlő esélyeket teremtsünk, ez a kis eszköz pedig nagy segítséget jelent vak és gyengénlátó embertársainknak a mindennapokban.”

Hozzátette: köszönet illeti a Városom, szeretlek Egyesület tagjait, hogy segítő kezet nyújtottak, s megvásárolták a hangjelzést aktiváló távirányítókat, de köszönet jár a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek is, hiszen több jelzőlámpát is elláttak azzal a technikával, mely hanggal is segíti az átkelést.

A kis szerkezet jelenleg a Dobó és Mátrai, valamint a Róbert Károly és Mérges út kereszteződésében teszi biztonságossá a zebrán áthaladást, de a jövőben több nagyobb csomópontban is használható lesz.

Bukta Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének elnöke úgy fogalmazott, ez a korszerű technika valóban óriási segítséget jelent nekik, s növeli a biztonságérzetüket.

“A távirányító használatával, a rajta lévő gomb megnyomásával könnyen tájékozódhatunk, azonnal tudjuk, melyik irányba található a zebra, hiszen a jelzőlámpán elhelyezett szerkezet sípoló hangot ad ki. A hangjelzésnek köszönhetően az is egyértelmű, éppen melyik úton szabad az átkelés, ez hatalmas segítség a kereszteződésekben” – mondta Bukta Gábor.

Szólt arról is, hogy a korábbi, folyamatosan “beszélő” lámpa olykor bizony bosszúságot okozott a zebra szomszédságában lévő házak lakóinak, hiszen, ahogyan Gábor fogalmazott, ha kellett, ha nem, folyamatosan működött a hangjelzés, amikor a lámpa zöldre váltott. Hozzátette, hogy a régi szerkezet hangja rossz minőségű volt, ráadásul kopogó hangot adott ki, melyet a látássérültek olykor összetévesztettek egy cipő hangjával.

Gyöngyös és térségében 90-en tagjai a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének, közülük választják majd ki azt az 50 főt, akiknek a legnagyobb szükségük van az apró, de annál nagyobb segítséget jelentő távirányítóra.

2021. december 16.
Korepta Lilla

A cikk megjelenését támogatta: