A karácsony szinte elképzelhetetlen a mézeskalács illata nélkül. Ezt a kedvelt ünnepi süteményt sokféleképpen el lehet készíteni. Ízlés szerint citrom- és narancshéj, fahéj, szegfűszeg általában kerül bele, de a fő alapanyag, a méz biztosan nem hiányozhat belőle. Ha pedig igazán különleges mézeskalácsot, házikót szeretne valaki elkészíteni, akkor irány Mátraderecske! Szilágyi Sarolta kulturális programszervezővel beszélgettünk.

Hogyan indult útjára a szakkör?

A Nemzeti Művelődési Intézet indította el, eredetileg 6 féle szakkörből lehetett választani. Az ünnepek közeledtével esett a választás a mézeskalács készítő és díszítő foglalkozásra. Először is egy szakkörvezetői vizsgát kellett tennem, a járványhelyzet miatt online. Az intézet számos segédletet, díszítő technikákat bemutató videókat, receptet biztosított. Összesen 20 alkalommal tartunk szakkört, a sorozat végén pedig egy kiállításon kell majd bemutatni az eltelt időszak munkáit.

A múlt csütörtökön már megvolt az első szakkör, mekkora volt az érdeklődés?

A Nemzeti Művelődési Intézet 5 fő részére biztosította az alapanyagokat, konyhai eszközöket, de kaptunk annyit, hogy amennyiben igény lesz rá, akár 10 fő is eljárhat hozzánk. Az első alkalommal öt felnőtt és négy gyermek jött el a sportcsarnok étkezdéjébe, ugyanis ide költözünk be egy-egy foglalkozás idejére. Nagyon lelkes kis csapat jött össze, mindenki hozta a saját ötletét, akár receptet, akár jól bevált díszítési technikákat osztottunk meg egymással. A következő szakköri nap előreláthatólag jövő héten lesz, terveink szerint hetente összejövünk, de legalábbis kéthetente mindenképp.

Ha tudják tartani a heti vagy akár kétheti alkalmakat, az már tavasz vége lesz. Van még akkor idénye a mézeskalácsnak?

Igen, ez jogos kérdés, hisz a mézeskalácsot alapvetően a karácsonyhoz köti mindenki. Azonban, ha valaki utána kutat egy kicsit, lehet nemzeti ünnephez, húsvéthoz, anyák napjához kapcsolódó mézeskalácsokat is készíteni. Vagy gondoljunk bele, a búcsúkban a mézeskalács árus mennyi féle portékát – szívecskét, tükröt, bábukat – készít és járja vele egész évben a vásárokat.

Mivel lehet igazán egyedi módon díszíteni a mézeskalácsot?

Szerintem nincs különösebb titok, a tojásfehérje hab a legjobb, legbeváltabb alapanyag. Azt, hogy ez milyen módon, technikával vagy színben kerül a mézeskalácsra, az más kérdés. Különféle pasztillákkal színezhetjük a habot, így lehet akár egy nemzeti színű alkotást is készíteni például március 15-ére. A fehérjehabra mehetnek cukorkák és valóságos művészi alkotás lehet a végeredmény.

 

2021. december 24.

Kékes Online, K. B.