A Parádfürdőn található Parádi táborban a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület évindító programot rendez Farsang farka néven. Mutatjuk a február 26-ai, szombati esemény részleteit.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a farsang farka. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, amely egyben télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált, így a riói karnevált, velencei karnevált. Hazánkban ekkor rendezik a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. Előtte azonban, hagyományteremtő szándékkal, idén útjára indul a Farsang farka Parádfürdőn, a Parádi táborban, ahol nem maradhat el a kiszebáb égetés sem.

Farsang farka Parádfürdőn

Egész napos, színes programmal várják az érdeklődőket a hegyek ölelte meseszép környezetben. Délelőtt Demecs Norbi Parádfürdő történetébe avatja be az érdeklődőket, a túra a Kocsimúzeummal szemközt indul délelőtt 10 órakor. A séta során a Károlyi család emlékeibe tekinthetnek be a sétán résztvevők, különlegességként a Freskó éttermet is láthatják. Közben a táborban is zajlanak az események, a gyerekeket diafilmvetítés várja, ahol nem hiányozhat olyan klasszikus, mint az Öreg néne őzikéje. Sőt, azok a gyerekek, akik legalább két versszakot elmondanak a versből, ajándékot kapnak. A diafilmvetítések szünetében Mátra memóriakártyával játszva ismerhetik meg a gyerekek a Mátra látnivalóit, mint a Siroki vagy a Kisnánai várat, de szerepelnek a kártyákon kilátók és természeti értékek is. Természetesen, ha már farsang, mindazok, akik álarcban, vagy jelmezben érkeznek, ajándékot kapnak. A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület tagjai is bemutatkoznak ezen a napon, kóstolóval egybekötött programon ismerkedhetnek meg a vendégek a Detki Almárium különleges olajaival, vagy a Detki Chili és Kender különleges és jótékony hatású termékeivel. A visontai gyógyteák mellett kínálnak a szomjasoknak teát, akik pedig megtehetik, azok forralt bort kóstolhatnak. A pétervásárai Axis Bentonit Kft. különleges alapanyagú termékei mind ismertebbek, ezen a napon velük is meg lehet ismerkedni.

Kicsiket és nagyokat játékos totóra is várják, ahol olyan kérdésekre kell választ adni, miről nevezetes Parád, hol található a Klarissza csevice, vagy mikor telepítették be a Mátrába a muflont. A helyesen kitöltött totók után felnőtteknek egy pohár forralt bor, gyerekeknek tea az ajándék. A totó kitöltése közben a vendégek megismerkednek a Parádi táborral, felmászhatnak a magaslesre is. A mini túra keretében a Siroki vártársaság tagjai Tuza Gábor polgármester vezetésével csurdított kenyérrel várják a megéhezett látogatókat, de nem maradhatnak el a betyár próbák sem. A végén a jól megérdemelt forró italok mellé Magos Zoltán séf különleges húskenyere várja majd a vándorokat.

A program kötődik az Idegenvezetők világnapjához is, így szeretnék bemutatni ezen a napon a Mátra turisztikai történetét, felvillantva különlegességeket a turizmus alakulásából, mikor és hogyan alakultak ki az első turistautak, melyek voltak az első kilátók, ebbe többek között Dala László avatja majd be az érdeklődőket.

Bodonyi ajánló

Délután a szomszédos Bodonyt fedezik fel autóbusszal a vendégek, elsétálnak a kilátóponthoz, ahonnan mesés kilátás tárul szemünk elé az alattunk elterülő Parádra és a felette magasodó Kékesre. Azok, akik szeretnének Bodonyban hosszabb időt eltöltetni, nekik ajánljuk a helyiek programját. A volt iskola épületében, a Kossuth utca 22. szám alatt fánkkal, házi lekvárral, tánccal és jelmezes felvonulással készülnek. A bodonyi esemény 15.30 órakor kezdődik, 18.00 óráig lehet kézműveskedni, arcfestésre, táncra, vetélkedőre jelentkezni. 17.30 órakor a népi hagyományoknak megfelelően kiszebábot égetnek, majd 18.00 órakor kezdetét veszi a jelmezes bemutató kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Minden jelmezes ajándékban részesül! A napot karaoke party zárja.

A programon a részvétel – a túrák kivételével – ingyenes, így a szervező Mátra Jövője Turisztikai Egyesület mindenkit szeretettel vár.

 

2022. február 26.

Kápolnai Nagy Ágnes