Rendhagyó majálissal várták az érdeklődőket Detken, ahol régi autók felvonulásával kezdődött a retro majális vasárnap délelőtt. A jókedvű, sokakat vonzó eseményen mi is ott jártunk.

A Detk Jövője Egyesület új programmal ünnepelte május elsejét, Retro majálist álmodtak meg, melynek központi eleme a régi járművek felvonulása volt. Már az indulás előtt nagyon sokan voltak kíváncsiak erre, megteltek a régi járgányok, hiszen sokan szerettek volna régi Uazon, Csepelen, Zetoron utazni. Emellett voltak itt OT rendszámú Trabantok, régi Wartburgok, Zsigulik, de nem hiányoztak az oldalkocsis motorkerékpárok és a régi, ám még ma is használatos kerékpárok. Az egyik nézelődő meg is jegyezte, ő még sosem vezetett kéziváltós autót, mire a mellettünk elgördülő Wartburg vezetője készségesen megállt, hallva ezt felajánlotta a kipróbálást. Ezzel végül a vendég nem élt, azért a krónikás számára nosztalgikus emlékeket jelentett, hiszen 1995-ben, az első Mátra útikönyv megírásakor bizony egy kétütemű Wartburg rótta a Mátra útjait és kereste fel a települések látnivalóit. A napsütéses,  meleg időben vidáman indult útjára a felvonulás, a májusfákat idéző színes szalagok mellett orgonákkal is díszítették a járgányokat.

Éljen Május elseje! – hirdette a felirat az egyik retro járművön, és a helyiek ehhez is öltöztek, előkerültek a szekrényekből a pöttyös blúzok, színes kendők, de mintha a Hair című musical egyik szereplője lépett volna elő, olyan viseletet is láttunk.

Láthatóan az időseknek is tetszett a program, előkerült ugyanis fehér blúz, klasszikus úttörő nyakkendővel is. A régi majálisokat idézően természetesen nem maradhatott el a sör és a virsli. Utóbbiakból 300 párat főztek meg, és a detki lakosok ezt ingyen kapták. Emellett a gyümölcsszörpöt is sokan kóstolták, míg a felnőttek inkább a sört választották.

A felvonulás olyan jól sikerült, hogy utána a nap során még többször kerültek a faluban a platós kocsik, sokan szerettek volna utazni. A hangulatról retro muzsika gondoskodott, miközben régi időket idézve álltak sorban a vendégek a főtt virsliért. Ebéd után játékos vetélkedőre invitálták a jelenlévőket, volt itt zsákban futás, asszonycipelés, csizmahajítás. Minden versenyszám után stílusosan retro csokik, pez cukorka volt a jutalom a gyerekeknek, míg a felnőttek sör jegyet kaptak. Akik pedig szerették volna megörökíteni magukat a retro majálison, azoknak ötletes retro szelfi pontot is kialakítottak.

Bár a szervező egyesület csupán egy félnapos programot álmodott, látható volt, hogy nagyon sokan érkeztek más településekről, és olyannyira jó hangulat kerekedett, hogy kora estéig kitartottak a vendégek. Mint annyi más esetben, itt is bebizonyosodott, egy jó ötlet néha többet ér, amikor lelkes helyiek összefogásával és ötleteivel egy fantasztikus hangulatú program kerekedik.

Május 1-je kapcsán végül, de nem utolsó sorban röviden emlékezzünk meg ennek történetéről! Egy utópista angol gyáros, Robert Owen 1817-ben fogalmazta meg és tette közzé a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, az azóta is ismert szlogennel: „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés”. Tüntetések és sztrájkok sorozata után Nagy-Britanniában és gyarmatain 1847-ben napi tíz órában maximalizálták a nők és gyerekek munkaidejét, de a tízórás munkaidő csak az 1870-es évekre vált általánossá. A 19. század második felében az Egyesült Államokban is egyre többen követelték a nyolcórás munkanap bevezetését, amit egyes államok törvénybe is foglaltak. 1886. május 1-jén Chicagóban sztrájk kezdődött a nyolcórás munkaidő bevezetése érdekében. Két nappal később összecsaptak a munkások és a sztrájktörőket védő rendőrök, utóbbiak végül tüzet nyitottak, a sortűznek négy ember esett áldozatául. A másnapi tiltakozó nagygyűlés is több áldozatot követelt, világszerte hatalmas felháborodást keltettek az események. Ennek emlékére a következő években május elsején emléktüntetéseket rendeztek, majd 1889-ben a II. Internacionálé alakuló kongresszusa határozott arról, hogy 1890. május 1-jén a szakszervezetek és más munkásszerveződések együtt vonuljanak fel a nyolcórás munkaidő bevezetése, a nemzetközi szolidaritás kifejezése érdekében. Magyarországon is 1890-ben tartottak először május 1-jei demonstrációt. Május 1. a múlt század folyamán a legnagyobb nemzetközi munkásünneppé vált, különösen a Szovjetunióban, majd a második világháború után létrejött kelet- és közép-európai szocialista országokban ünnepelték alapvetően fényes külsőségek közepette. Így lett hivatalos állami ünnep, munkaszüneti nap ám, a múlt század kilencvenes éveitől kezdve, a kommunista rendszerek bukása után május elseje sokkal inkább a munkavállalók szolidaritási napja lett, a látványos elemek eltűntek, helyüket átvették a majálisok. Május 1-je, hasonló tartalommal, katolikus ünnep is Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. Az ünnepet XII. Pius pápa 1955. május 1-jén rendelte el Jézus ács nevelőatyjára emlékezve.

 

2022. május 3.

Kápolnai Nagy Ágnes