Szabó Gábor, a Gyöngyösi Atlétikai Klub szakosztályvezetője vehette át idén az Év sportszakembere elismerést. Évtizedek óta készíti fel a fiatal tehetségeket megyei és országos versenyekre, nem is akármilyen eredménnyel, s persze ő maga is számos győzelmet könyvelhetett már el sportolóként.

Mint mondja, ahhoz, hogy valaki ne csak jó, hanem kiemelkedő is legyen, elsősorban a tehetség kell – az őserő, genetika –, de a szorgalomra, az alázatra is lehet építeni, bár versenyszinten komolyabb eredményt elérni már nem lehet a három tényező együttes, egyidejű jelenléte nélkül. Az irányítása alatt fejlődő fiatal tehetségek, a gyöngyösi atlétikai klub kiválóságai rendre az újságok címlapján szerepelnek. Azt mondja, sokan kérdezték már, mi a titka, de nincs titok. Tanítványait arra neveli, hogy csak teljes erőbedobással érdemes küzdeni, akkor is, ha fáj, akkor is, ha lemondással jár. Emellett nagy gondot fordít arra, hogy a lelküket is ápolja, s csak ezután jöhet a test edzése, ha a szellem és a lélek rendben van. Azt vallja, hogy egy tehetséges gyermeknek engedni kell, hogy szárnyaljon, de meg kell tanítani arra is, hogy két lábbal álljon a földön, s ne kérkedjen a tudásával, hanem jóra használja azt.

„Az a célom, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki azokból, akikkel foglalkozom, s akikért felelősséget vállaltam. És nem utolsó sorban az is, hogy a sport szeretetét adják tovább utódaiknak is. Számomra ez lenne és ez a legnagyobb boldogság, s a”fizetség” is egyben. Az elismeréssel kapcsolatban pedig köszönöm mindazoknak, akik méltónak találtak, és legfőképpen az atlétáimnak, akik tehetségükkel és fiatal energiáikkal mozgósítják a még bennem rejlő tartalékokat!”

2022. június 21.

Kékes Online

Fotó: Czímer Tamás