A ma elstartolt II. Szilvásvárad Masters versenysorozatot megelőző sajtótájékoztatón Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója elmonda: a 2021-ben megálmodott Szilvásvárad Masters versenysorozat három lovassport szakágat fog össze, a díjlovaglás és díjugratás mellett a már jól ismert fogathajtást is. A sorozat célkitűzése, hogy Szilvásváradot ismét bekapcsolja a világ lovassport vérkeringésébe, ami a tavalyi sikeres versennyel gyakorlatilag valósággá is vált.
A lovasközpont a világ azon kevés versenypályájának egyike, mely minden lovassport szakágat egy helyen tud kiszolgálni. Stadionja 6500 néző befogadására alkalmas. Ide érkezve Európa egyik legnagyobb területű négyévszakos talajjal rendelkező verseny- és melegítőpályája fogadja a versenyzőket.

Az idén 80 fogat mérheti össze tudását Szilvásváradon: összesen 260 ló érkezett nemcsak hazai, hanem holland, lengyel, osztrák, szlovák, román, szerb, luxemburgi, cseh és olasz istállókból. A fogatok minden nap 9 órától lépnek pályára.

Vasárnap, július 17-én, 9.00 órától voltizs, majd díjlovas bemutatót is láthat a közönség.
Idén érdekes színfoltja lesz a programnak – szintén vasárnap délután -, a Magyar Bajnoki
díjátadást megelőzően, a „celeb” fogathajtás. A hajtók ezúttal Trokán Anna, Trokán Nóra,
Sipos Imre, Ungvári Miklós, Németh Nyiba Sándor és Szécsi Zoltán lesznek, a segédhajtók
pedig a Lázár testvérek.

A hasonló események célja, hogy kihasználva a világszínvonalú lovasközpont és Szilvásvárad adottságait visszavezessük a községet a világ lovassportjának vérkeringésébe, zászlóshajó szerepet felvállalva Közép-Európában – tette hozzá Cseri Dávid. A versenyrendezés mellett a tenyésztési eredményekre is büszkék vagyunk. A díjlovasaink és a négyesfogataink is visszatértek Európa, sőt a világ élvonalába. A mostani tulajdonképpen a 2024-es négyesfogathajtó világbajnokság tesztversenye, méltó emléket állítva az 1984-es vb-nek és elődeink munkásságának.

A ménesgazdaság szövetségese a mindennapokban Szilvásvárad község önkormányzata, melynek képviseletében Szaniszló László polgármester elmondta: az együttműködés természetes, hiszen közös cél, hogy a település és az itteni lovas élet fejlődjön. A hétvégi események közül kiemelte a maratonhajtást, mint az egyik leglátványosabb programelemet, ami ráadásul ingyenesen megtekinthető. A településre érkezőktől türelmet kérnek az esetleges forgalmi dugók kapcsán, a szervezők mindent megtesznek ezek elkerülésére. A maratonpálya a egyébként a település központjából gyalogosan is megközelíthető, a tájékozódást táblák és a község online felületein megjelenő információk segítik.

Horváth László országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a ménesgazdaság valamennyi dolgozójának az elmúlt években végzett munkájáért, melyet a verseny is visszaigazol, hiszen több ló, lovas és nemzet érkezett ide, mint tavaly. Ahogy Szilvásvárad elképzelhetetlen a Fátyol-vízesés, a Szalajka-völgy, vagy a kisvasút nélkül, ugyanúgy elképzelhetetlen a Lipicai Lovas Központ nélkül is. A központnak meghatározó szerepe van a település és a környéke turisztikai vonzerejének megerősítésében, stabilizálásában és növelésében.

Horváth László országgyűlési képviselő és Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója a sajtótájékoztatón

Az idő nemcsak a sebeket gyógyítja be, hanem ítéletet is mond. Jelen esetben az elmúlt évek eredményei választ adtak azokra a nemtelen és alaptalan támadásokra, amelyek a központ létrejöttét övezték. A központ a hazai és a nemzetközi lovas élet fontos és egyre erősödő bázisa, ott van a lovas élet térképén és a lovas kultúrában. A 2024-es világbajnokság nagy lehetőség lesz számunkra, amire szakmailag és összefogás tekintetében is felkészültünk. A már említett szakmai és önkormányzati szereplőkön kívül köszönet jár az Egererdő Zrt.-nek, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak is, a kitűzött célokat csak közös munkával érhetjük el – hangsúlyozta Horváth László.

2022. 07. 14.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Lénárt Márton