Az idei év legfényesebb, legnagyobbnak látszó Holdja ragyogott felettünk szerda éjszaka. A vöröses fényben virradó Telihold a derült tájakon csodás fényárban úszva világította meg a hegyeket és pusztaságokat egyaránt. Cikkünkben nem csak gyönyörű fotókat mutatunk, de mesélünk az érdekes jelenség hátteréről is.

A kezdetben vöröses-narancssárgás, majd aranyló színekben izzó Hold Földről látható látszólagos mérete tegnap éjjel 23.00 órakor tűnt a legnagyobbnak, ám fénye és mérete egész éjszaka különbözött az „általános Teliholdaktól”.

 

Nem mindennapos jelenséget figyelhettek meg, akik az eget kémlelték tegnap, ugyanis a mintegy 357 ezer kilométer távolságra lévő Hold több, mint 10 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnt, mint amekkora általánosságban lenni szokott.


Köznyelven Szuperholdnak nevezzük a Hold azon állapotát, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. A kifejezés Richard Nolle asztrológustól származik. Hivatalos berkekben, például csillagászati körben nem használják a megnevezést, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének. A jelenség általában valamivel erősebb az északi félteke téli hónapjaiban, mert a Föld a pályáján ilyenkor közelebb van a Naphoz, így a Holdat több napfény éri.

Évente változó, hogy hányszor fordul elő ez a jelenség. Volt olyan év, hogy ilyen egybeesés egyszer sem fordult elő, de olyan év is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet. Érdekesség, hogy 2016-ban például 14 földtávoli és 13 földközeli holdállás volt, de ezek közül mindössze csak egy alkalom, november 14. esett egybe a telihold időpontjával. További érdekes információ, hogy a földközeli és földtávoli holdállások négyéves ciklusban mindig ugyanarra, vagy majdnem ugyanarra a naptári napra esnek. Ennek az az oka, hogy 53 földközeli (vagy földtávoli) holdállás időtartama szinte hajszálra megegyezik 4 naptári év hosszával.

 

Legutóbb idén június 14-én volt megfigyelhető a különleges jelenség, a következő Szuperholdig azonban több mint egy évet kell várnunk: 2023. augusztus 1-jén lesz látható újból.

A Hold narancssárga árnyalatát a fénytörés okozza. A magasan járó holdat vakítóan fehérnek látjuk, mivel fénye vékonyabb légrétegeken keresztül ér el hozzánk. Amikor viszont alacsonyan jár, a légkör, amelyen a fénynek át kell haladnia, sokkal vastagabb.

Hagyományos népi kuriózum, hogy hajdanán minden egyes teliholdat vagy holdállást az adott évszakhoz kötődő jelenségről vagy szokásról neveztek el. A júliusi teliholdat például Mennydörgés Holdnak nevezték, mivel erre a hónapra voltak legjellemzőbbek a nyári zivatarok. Nevezték még a hetedik havi holdat Málna Holdnak, de Tollhullató Holdnak is, mivel bizonyos madarak ilyenkor vedlettek. Az egyik legelterjedtebb elnevezés a Kos Hold volt, mivel az állat agancsa ilyenkor produkálja a leglátványosabb növekedést.

 

2022. július 14.

Demecs Norbi

Fotók: Demecs Norbi, Lucza Zsolt