Sirok és Szajla között négy különböző hosszúságú és tematikájú gyalogos túra és sétaútvonal került kialakításra. A siroki és a szajlai önkormányzat pályázati forrásból valósította meg a fejlesztést. Tuza Gábor polgármester ismertette, hogy a községi önkormányzat konzorciumban Szajla településsel nyújtott be pályázatot a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés felhívásra, Interaktív séták a Tarna mentén címmel.

A fejlesztés során felújításra került a Sirok központjában álló korábbi könyvtár épület, ami a túraútvonalak fogadóközpontjaként funkcionál, és itt kapott helyet a Borics Pál szobrászművész kiállítás is. Itt található információs ponton tájékozódhatunk a 4 tanösvényről, továbbá a tanösvényeket bemutató kiadványokhoz juthatunk. Innen indulnak több irányba a tanösvények, sétautak.

A tervezésnél és kivitelezésnél alapvető cél volt a természetes anyagok használata, és hogy a burkolt felületek csak ott jelenjenek meg a túrák során, ahol az szükséges. Az építmények, létesítmények alapanyaga a fa és a kő. A túraútvonalakon több helyszínen is kialakításra kerültek pihenő részek, ahol fából készült padokat és asztalokat helyeztek el. Fontos cél a két település természeti és kulturális értékeinek bemutatása, valamint a figyelem felhívása az ember és a természet kapcsolatára, a tájépítészetre és a helyi mesteremberek munkájára. A sétautak mentén elhelyezett információs táblák adnak tájékoztatást az élővilágról, a helyi nevezetességekről, építészeti sajátosságaikról.

A tanösvények fő tematikája a helyi legendák, mondavilágok köré szövődik. A siroki útvonalak Darnó király mondáját, a szajlai rész Attila király legendáját eleveníti fel.

A kék tanösvényen a Nyírjes-tó védett természeti értékeivel, élővilágával ismerkedhetnek a túrázók. Ez az útvonal  óvodás, kisiskolás csoportoknak, kisgyermekes családoknak is ajánlott, körbejárásához szükséges idő kb 1 -1,5 óra – kellemes, megnyugtató séta.

A piros tanösvény az ember és természet kapcsolatát tárja fel. Ezen szakasz egyik fő állomása a megújult barlanglakások lesz, melyben jól látható, hogyan éltek korábban az emberek. Ezen az útvonalon helyi építészeti hagyományok, és az ember természetben hagyott nyomai is felismerhetőek.

A zöld tanösvény a kőbe vájt nyomok és emlékek tematikát mutatja be, amelynek a Siroki vár és a Darnó király legenda van a középpontjában. Az útvonalon lehetőség adódik megismerni a helyi élővilágot.

A ciklámen tanösvény Szalja és Sirok irányából is egyaránt körbejárható. Ez a tanösvény a négy közül a leghosszabb, amely az Attila útjai tematikát vetíti elénk. A két fogadóépületet kapcsolja, zárja össze a túraútvonal, mely a Tarna-völgyén keresztülhalad. Egyik fő látványossága a Szajlán található Attila-domb. A helyiek szájról szájra örökített legendája szerint itt temették el a hunok királyát, Attilát.

A korábbi felújításának köszönhetően rendkívül népszerű kirándulóhellyé vált a Siroki vár és a település, évente több tízezer látogató fordul meg itt. Az újabb fejlesztéssel a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező, közeli Szajla is jobban bekapcsolható ebbe a turisztikai vérkeringésbe. A tanösvények megvalósításától a turizmus további élénkülésére számítanak az érintett településeken.

További információ és részletes leírások, útvonalak a Sirok-Szajla tanösvények weboldalán megtalálhatóak: https://sirokszajlatanosvenyek.hu

PR Cikk