A temetkezési díjak után a gyermekek étkeztetési díját is megemelték Gyöngyösön a Jobbik, a DK, a Momentum és az MSZP képviselőinek szavazataival.

Egyhangú szavazással elfogadta a baloldali többségű gyöngyösi képviselő-testület a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos koncessziós szerződés módosítását. A döntéssel 2022. szeptember elsejétől jelentősen megemelték az önkormányzat által az óvodások, az általános- és középiskolások részére biztosított közétkeztetési árakat. Normál étkeztetések esetében csaknem húsz százalékkal, a speciális, mint például a diétás étkeztetések esetében pedig harminc százalékkal emelkedtek díjak Gyöngyösön. A díjemeléssel a 2022-ben jelentkező kiadások fedezetét, az előzetesen becsült közel 17 millió forintos nettó összeget hárította át az önkormányzat a családokra.

A baloldali többségű testület ezzel együtt arról is határozott, hogy a szolgáltató Mátra Party Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. az önkormányzat októberi ülésén számoljon be az díj emelkedésével és beszedésével kapcsolatos szeptemberi tapasztalatairól. Döntés született arról is, hogy elsősorban az önkormányzat pénzügyi- és a szociális bizottságai dolgozzanak ki egy olyan vizsgálati szempontrendszert, amelynek segítségével a szolgáltatónál lefolytatott célellenőrzés révén csökkenthetők az étkezési költségek, például az ételrendelésre használt internetes felület optimalizálásával, az ételek nyersanyagárainak, valamint az ingyen, illetve kedvezményes áron étkező gyermekek számának pontosításával. Harmadik kiegészítésként a képviselő-testület felkérte a grémium bizottságait, hogy tekintsék át, hogyan lehetne a gyermekétkeztetésre plusz pénzt átcsoportosítani.

Korábban a Szűcs Viktor vezette – a cégvezető nem is titkolt jobbikos kötődéséről itt írtunk – Városgondozási Zrt, mint a temető fenntartását és temetkezési szolgáltatásokat végző önkormányzati cég azt javasolta korábban Gyöngyös önkormányzatát, hogy a sírhelyek és a kapcsolódó szolgáltatási díjak emeljék meg. Mint az indoklásban írták, a veszélyhelyzetben érvényes szabályok 2022. július 1-től hatályukat vesztették, így megnyílt a lehetőség arra, hogy a szolgáltatási díjakat emeljék. A lehetőséget azonnal ki is használták, így idén júliustól egyes temetkezési díjak átlagosan 20 %-kal emelkedtek Gyöngyösön.

 

2022.09.30.

Kékes Online

Fotó forrása: Gyöngyösi TV