A Mátraalja gyönyörű települése, Markaz is felöltötte őszi ruháját. A festői település az év minden napján más-más arcát mutatva várja a látogatókat, ám ilyenkor, az októberi színözön közepette feltétlenül érdemes meglátogatni a környék látnivalóit. Csokorba gyűjtöttük, milyen túralehetősegek kínálkoznak a Mátraalja eme gyöngyszeme tájékán.

Séta a településen 
Markazon járva elsősorban a hosszabb, combosabb túrák hívogatják a természetbarátokat, hiszen a településről indulva az ország csúcsára is felkapaszkodhatunk akár gyalogosan, akár kerékpárral is. Természetes nem marad azonban élmények nélkül az sem, aki nem tud vagy nem szeretne hosszabb túrára vállalkozni, hiszen a középkori eredetű településen rövidebb-hosszabb séták formájában is érdemes elidőzni. A rendezett, gondozott, még ősszel is virágos utcákon sétálva még sok helyen találkozhatunk a térség jellemző építészeti stílusában épült mátraaljai házak mohikánjaival, melyek közül számos épületet megóvott, felújított formában csinálhatunk meg. A település fontos pontja a melegvizű forrás, melyet már évszázadokkal ezelőttről származó iratok is említenek – napjainkban kellemes, csendes pihenőhely. További szépségeket és érdekességeket kínál a templommal szemközt elhelyezkedő pihenőpark, de érdemes ellátogatni a Markazi Kincsek Házába, a település határában álló Boldogasszony (Kisasszony) kápolnához vagy éppen László Gyula patkolt tojás kiállításához és műhelyébe is.
Tókerülő túra 
A Mátrai Erőmű üzemi területrészének minősülő Markazi-víztározó ugyan a térsége mesterséges elemét képezi, az utóbbi években mégis az egyik legkedveltebb környékbeli attrakcióvá vált a hatalmas tó. Nem csak a horgászok, de a csendet kedvelő, pihenni vágyó passzívan kikapcsolódni vágyók és az aktív időtöltést kedvelő túrázók körében is népszerű az állóvíz és környéke. Az egyre gyarapodó, szépen gondozott hétvégi házak festményre illő módon ölelik körbe a tavat, ahol az emberi jelenlét mellett természetesen az élővilág és az érintetlen természet is jelentős szerepet tölt be a nádasok és nyár, valamint fűzligetek képében.
A tó jelzett gyalogtúra keretén belül is megkerülhető a zöld körtúra vagy éppen a Mária út jelzéseket követve, de az üdülőterület hangulatos utcácskái is alkalmasak egy-egy kellemes őszi sétára. A tópart délkeleti csücskében kialakított pihenőtől lebilincselő panoráma kínálkozik a Mátra vonulatára.

 

A Várrom és a Hegyes-tető 
A település központjából (a templomtól) a temető felé indulva, majd a zöld körtúra útvonalhoz csatlakozva kellemes séta során, aszfaltozott erdészeti úton haladva érhető el a monumentális feszület, melynek szomszédságban pihenőt is találunk. Innen csodás kilátás nyílik Markazra és a víztározóra, de a környező hegyek vonulatára és az Alföld síkjára is. Utunkat folytathatjuk a Kálvária nyomvonalán, mely az előző szakaszhoz mérten már valamivel kapaszkodósabb. Itt jelzés ugyan nem vezet, ám az ösvény jól látható és járható, melyet egészen a Markazi várromig követhetünk. Az utolsó szakaszon csatlakozunk a zöld L jelzéshez, mely a hajdani vár udvarába vezet, itt találjuk az utolsó stációit is. A vár megmaradt falairól mesés panoráma tárul elénk központban a mély Vár-völggyel és a Mátra magasabb csúcsaival, ám felbukkan a látóhatáron a Sár-hegy is. Aki további kihívásokra vágyik, a zöld sav jelzésen folytathatja a túrát a közeli Hegyes-tetőre, melyről szintén csodás látkép tárul a vándor szeme elé.

 

2022. 10. 27.
Kékes Online, Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi