Aldebrő községben Bán Anna kertművelő lett 2022. évben ”A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program országos díjjal kitüntetett kertművelője Zártkert 3. vegyes kategóriában.

2022. október 27-én Gödöllőn, a Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődés története Szakmúzeumban volt ”A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program eredményhirdetése.

A Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat a nevezett kertekből 31 település 35 kertje kapott, a Zártkert 3.-vegyes kategóriában 7 kertet díjaztak. Ezek között volt Bán Anna, aldebrői kertje, ami nagyon nagy sikernek és elismerésnek számít, hiszen Heves megyéből összesen 3 település kapott hasonló kitüntetést.

Bán Anna 2023 januárjában lesz 75 éves, a kertje 1700 m2 területű, melyet teljesen egyedül művel. A magok elültetése, a palánták nevelése, a metszés, a rotálás, kapálás, a fűnyírás és a betakarítás is az ő feladata, amiket nagy örömmel, szívesen végez.

Anna néni majdnem 40 évig dolgozott ápolónőként az egri kórházban. Azt mondja, amikor nyugdíjba ment, nagyon rossz lett volna leállni a munkával, ezért elhatározta, hogy ezután a kertjét fogja olyan odaadással ápolni, ahogyan korábban az embereket ápolta.

Megtudtuk tőle, hogy a kert szeretetét a szüleitől örökölte, s édesapjával szeretett leginkább dolgozni, tőle lesett el minden apró trükköt, mozdulatot, tevékenységet. Édesapja nem szájbarágósan mondta el, hogy mit hogyan csináljon, hanem figyelte, hogy a munkáját milyen gondossággal, alapossággal végzi. Ritkán szólt bele a munkába, de az is nagy segítségére volt Anna néninek, aki próbálta őt utánozni. Hozzáteszi, hogy a kerti munkához óriási türelem, szeretet, odafigyelés, elkötelezettség és kitartás szükséges. Nagyon fontos, hogy a legnehezebb időjárási körülmények között se adja fel az ember a kert gondozását.

A kertjében megtermelt gyümölcsöket, zöldségféléket feldolgozza, befőtteket, savanyúságokat, ivóleveket, különböző zöldségkrémeket készít saját szükségletére és gyermekei családjainak ellátására. Őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, a fel nem használt terményt a környékbeli piacon szokta értékesíteni. A jó levegőn végzett munka sokszor inkább pihenésnek, kikapcsolódásnak számít és örömmel tölti el, hogy családjának ily’ módon is segíthet.

A kertészkedés eredménye és a sok szép termés pedig a jól végzett munka pozitív visszajelzése a következő időszakra – mondja.

 

2022. november 9.

Kékes Online

Fotó: beküldött