Egy jó reggeli megédesíti a mindennapokat. Ha a reggeli mézes, talán a napunk is mézédes lesz.

A kápolnai óvodásoknak mindenesetre mézesen indult a hétfőjük, mert helyi méhészek látogatták meg őket.

A foglalkozáson együtt néztek meg egy filmet, mely a mézkészítés útját mutatta be, majd Kiss Zoltán és Knoch Erika helyi méhészek a saját mézük elkészítésének lépéseit mutatták meg.

Kiss Zoltántól megtudtuk, hogy 2013 óta méhészkednek. 3 családdal kezdték, jelenleg 48 méhcsaládjuk van. Minden évben mézversenyen vesznek részt, arany, ezüst és bronz minősítésű mézeik is vannak.

A gyermekek a méhészek által behozott kaptárt, füstölőt, méhész kalapot, és a méhész kesztyűt is megismerhették, megfoghatták, méhszúrástól viszont nem kellett tartaniuk.

A téma iránt végig nagy érdeklődéssel voltak, megkóstolhatták az akác-, napraforgó-, repce és virágmézet is. Nagy százalékuk ilyen alkalommal ismerkedik meg a mézzel, mert jelenleg nem túl népszerű élelem a mindennapi étrendjükben. A méhészek célja az ilyen találkozókkal épp ezért a méz népszerűsítése már a legkisebbek között is.

Kiss Zoltánék nemcsak Kápolnán, hanem a szomszédos Kompolton, de a közeli Demjénben is tartanak hasonló mézkóstolót az óvodásoknak, ahol bizonyára szintén nagy érdeklődéssel várják majd őket.

Elindult tehát az Európai Mézes Reggeli kampány, amely során mintegy 900 iskolába és óvodába, 170 ezer gyerekhez juttatnak el mézet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagjai.

Jó étvágyat!

 

2022. december 5.

Gyetvai Péter

Fotó: beküldött

Kiemelt képünk illusztráció